Nye ”state-of-the-art” laboratorier fuldender Mærsk Tårnet

Foto: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, KU Foto: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, KU

Med en donation på 100 mio. kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal får Københavns Universitet nu en ny facilitet i Mærsk Tårnet, som er den første af sin art i Danmark. I de såkaldte GMO klasse 3-laboratorier vil forskere i Danmark kunne arbejde med bl.a. virus på et langt mere avanceret niveau end hidtil – og dermed skabe ny viden og indsigt til gavn for alle.

Formand for A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, siger i anledning af donationen:

”Ambitionen med Mærsk Tårnet var at sikre dansk forskning state-of-the-art biomedicinske forskningsfaciliteter på højeste internationale niveau. De nye GMO klasse 3-laboratorier skal medvirke til, at Danmark også fremadrettet kan tiltrække de allerbedste forskere indenfor bl.a. vaccineudvikling. Et område som har yderste relevans efter det seneste års dramatiske udvikling.”

Investeringer i forskning og ny viden betaler sig. Det så verdenen med den meget hurtige omsætning af basal grundforskning til de helt nye vacciner mod Covid-19, som i dag baner vejen for en genåbning af Danmark og samfund overalt i verden.

Virussygdomme vil imidlertid også i fremtiden være en meget reel trussel mod folkesundheden. Derfor er det vigtigt at sikre dygtige forskere, der kan finde nye behandlinger og udvikle nye vacciner, ligesom det er kritisk løbende at investere i moderne og sikker infrastruktur, der gør det muligt at arbejde med potentielt sundhedsskadelige mikroorganismer.

Kæmpe løft til forskningsmiljøer
Med den kommende etablering af en helt ny verdensklassefacilitet med GMO klasse 3-laboratorier på Københavns Universitet får forskere i Danmark nu denne mulighed. Den nye facilitet bliver bogstavelig talt ’bygget ind’ som et topsikret område i Mærsk Tårnet på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Hele projektet er finansieret med en donation fra A.P. Møller Fonden.

”Det er fantastisk for alle de forskere, der arbejder med mikroorganismer og immunsystemet, at vi nu vil få adgang til GMO klasse 3-laboratorier på Københavns Universitet. Det er en visionær investering fra A.P. Møller Fonden, og når laboratorierne står klar, vil de give et kæmpe løft til vores forskningsmiljøer. Det bringer virus- og vaccineforskningen op i den europæiske superliga”, siger rektor på Københavns Universitet Henrik C. Wegener.

I laboratorierne vil forskere kunne dyrke celler og arbejde med virus og bakterier i risikogruppe 3, dvs. mikroorganismer, der kan forårsage sygdomme hos mennesket som f.eks. gul feber, denguefeber, West Nile-feber, pandemisk influenza, flåtoverført hjernebetændelse, tuberkulose, MERS og meget aktuelt COVID-19.

Fuldender Mærsk Tårnet
Allerede da Mærsk Tårnet blev bygget i 2017, var det tænkt ind, at man kunne etablere endnu flere avancerede laboratoriefaciliteter i bygningen, herunder GMO klasse 3-laboratorier. Derfor er rammerne omkring den nye facilitet i top.

”De nye GMO klasse 3-laboratorier bliver kronen på værket i Mærsk Tårnet. Det fuldender det forskertårn, som allerede er meget synligt langt uden for Danmarks grænser. Danmark bliver en stadig mere interessant samarbejdspartner i det internationale forskningsmiljø og et attraktivt sted at investere i for de store firmaer, som arbejder med morgendagens medicinske udfordringer”, siger dekan Ulla Wewer.

De nye GMO klasse 3-laboratorier bliver etableret på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

LÆS PRESSEMEDDELELSEN