Københavns Panorama på Københavns Museum

Foto: Københavns Museum Foto: Københavns Museum

Københavns Museum åbner i dag i helt nye omgivelser. Den nye adresse er Stormgade midt i hovedstaden tættere på mange af byens andre museer og kulturtilbud.

I de år, Københavns Museum lå på Vesterbro, kunne man om sommeren bese en stor historisk model af byen, som den så ud omkring år 1530. Modellen var kendt og værdsat men også utidssvarende som historisk formidling. I det nye museum er den gamle model derfor erstattet af ”Københavns Panorama” – en totalinstallation støttet af A.P. Møller Fonden med 14,9 mio. kr.

Den nye københavnermodel giver helt unikt et sammenhængende overblik over byen både fysisk og tidskronologisk. Den består af fire elementer: en fysisk 3D-model af byen, der breder sig over 24 m2 i skalaforholdet 1:750, en surroundskærm med byens skyline, en informationsvæg med væsentlige og udvalgte, kuriøse fakta om København og byens historie samt en film, der kører i loop på 15 minutter og præsenterer, hvordan det opleves at bo i København.

Den fysiske 3D-bymodel forestiller København anno 2019 og har i modsætning til den gamle model interaktive kvaliteter. Den er støbt i en hård hvid cementtype blandet med fosfor og viser det centrale København ud til voldene, Cykelslangen, lidt af ydersiden af søerne og til begyndelsen af Kløvermarken. Den høje detaljeringsgrad skaber genkendelighed og formidler Københavns helt særlige karakter af tæt by med havn og volde. Ni laserkanoner ophængt over modellen belyser ved knaptryk udvalgte fænomener i byen, for eksempel dens historiske omrids i middelalderen, nutidens cykelruter gennem byen eller dens trafikbelastning forskellige steder.

I dialog med den øvrige udstilling bidrager totalinstallationen Københavns Panorama til, at Københavns fortællinger og den omfattende viden, der formidles inde i museet, kan tages med ud i byrummet og berige mødet med vores smukke hovedstad, uanset om man har boet her altid eller blot er på besøg.

Københavns Panorama er ligesom den samlede udstilling på Københavns Museum tegnet af udstillingsarkitekterne JAC studios ved Johan Carlsson.

LÆS VORES ARTIKEL OM MUSEET