Prisregn over visionære byggerier og udstillinger

Vadehavscentret. Foto: Adam Mørk Vadehavscentret. Foto: Adam Mørk

En mindre strøm af priser og nomineringer er tilfaldet flere af de store byggeprojekter, som A.P. Møller Fonden har været med til at realisere i 2017. En række af priserne fokuserer på de udstillinger, der er skabt i de nye bygninger.

Alle udmærkelserne er til stor glæde, fordi de anerkender projekternes høje kvalitet og de visioner, som har ligget bag.

I samtlige projekter har den arkitektoniske udformning haft fokus på at optimere forholdet mellem bygningernes funktionalitet, deres æstetiske udformning og samspillet med de nære omgivelser – by eller natur. Og i samtlige projekter er det færdige resultatet blevet vel modtaget af såvel offentligheden som af dem, der fremover skal anvende bygningerne i det daglige.

Her er eksempler på de opmuntrende priser:

Mærsk Tårnet
I første omgang gælder prisregnen det 75 meter høje Mærsk Tårnet, Panumkompleksets (opført 1971-1986) nabo i hjertet af København. Tårnet, tegnet af arkitektvirksomheden C.F. Møller, blev indviet i januar 2017. På kort tid har byggeriet vundet hele fire fornemme arkitekturpriser. Dels har årets World Architecture Festival i Berlin tildelt bygningen en pris i kategorien ”Higher Education & Research”, hvilket gør tårnet til årets bygning på verdensplan inden for forskning og uddannelse. Dels har European Copper in Architecture, der afholdes hvert andet år, tildelt Mærsk Tårnet en pris for den innovative måde, kobber er anvendt i bygningens arkitektur. Endvidere har Tårnet modtaget Scandinavian Green Roof 2017 for Bedste projekt med begræsning og grønne tage i Norden 2017. Endelig har Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse tildelt bygningen Diplom for projekt af exceptionel kvalitet for byen, realiseret i 2017. Ud over disse fornemme priser er Mærsk Tårnet blandt de nominerede til prisen for ”verdens bedste byggeri 2018” uddelt af RIBA – Royal Institute of British Architects.

Med tårnet udvider Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet sin bygningsmasse med 42.700 m2. På daglig basis har 650 forskere, studerende og teknikere deres gang i de energieffektive laboratorier udstyret med state-of-the-art faciliteter inden for biomedicinsk forskning. Mærsk Tårnet er opført med støtte fra A.P. Møller Fonden på 756 mio. kr., som med sin bevilling har sikret, at målet om den bedst mulige funktionalitet og høje kvalitet kunne nås. De over 3.000 kobberskodder, som pryder facaden, giver hele bygningen et gyldent skær, der sammen med dens skulpturelle udtryk afsætter en smuk signatur i Københavns skyline.

LÆS MERE OM MÆRSK TÅRNET

Vadehavscentret og Museum Tirpitz
Priserne er også drysset særdeles generøst ned over to smukke og bemærkelsesværdige museumsbyggerier, som A.P. Møller Fonden har støttet ved den jyske vestkyst. Det gælder for både Vadehavscentret ved Ribe og Museum Tirpitz ved Blåvand, at sammentænkningen af arkitektur og formidling udmærker sig ved at åbne for nye, eksperimenterende udstillingsformater, som øger oplevelsesværdien for de besøgende.

Samtidig er der tale om byggerier, hvor funktionalitet og æstetik går hånd i hånd. De er begge indviet i løbet af 2017 og har på positiv vis givet genlyd i offentligheden, både for deres smukke udformning og for deres intelligente indpasning i et landskab med særlige krav til arkitektur og materialevalg.

I tilfældet Museum Tirpitz ved Blåvand var udfordringen at supplere de eksisterende udstillingsfaciliteter i den gamle Tirpitz Bunker fra 1945 med et anseeligt antal kvadratmeter uden at larme i det fredede klitlandskab. Bjarke Ingels Group, der har tegnet det nye museum, valgte at grave det ned i klitterne og dermed næsten gøre byggeriet usynligt. Adgang foregår via fire smalle passager, der krydser hinanden i en åben gårdsplads, hvorfra man kan kigge ned i de fire udstillingsgallerier, som alle ligger under terræn.

Museet er siden åbningen i juni 2017 blevet belønnet med en International Interior Design Award 2017 for ”Best Museum or Exhibition Space”. Udstillingerne under terræn formidler ravets historie, Vestkystens bunkerhistorie og fortællinger om Vestkystens kultur- og naturhistorie gennem 20.000 år. Der er tale om visionært udstillingsdesign, som Museum Tirpitz har modtaget International Design Communication Award 2017 for ”Best Scenography for a permanent collection” for. Endelig har museet fået Dancenter Pris for Bedste Attraktion 2017 i kategorien "tema-museer". A.P. Møller Fonden har støttet det nye Museum Tirpitz med i alt 105 mio. kr. – 90 mio. kr. til byggeri og 15 mio. kr. til udstillingerne.

LÆS MERE OM MUSEUM TIRPITZ

Længere sydpå ved Ribe har Dorte Mandrup A/S i udformningen af Vadehavscentret taget højde for stedets unikke vejr- og naturforhold. Tegnestuen har skabt en bygning, hvis udtryk er tilpasset det flade, forblæste marskland, og hvor materialerne tagrør og robinietræ på både facade, tag og undertag overbevisende skaber resonans mellem bygning, landskab og natur.

International Thatching Society har præmieret for intet mindre end ”verdens bedste stråtækte ejendom 2017”. Mens Esbjerg Byfond har tildelt centeret Esbjerg Byfonds pris for enestående arkitektur 2017. Endelig har BygTek kåret Vadehavscentret til Årets Byggeri 2018 i kategorien ”Åben”. Og ligesom Mærsk Tårnet er Vadehavscentret også blandt de nominerede til prisen for ”verdens bedste byggeri 2018”, der uddeles af RIBA – Royal Institute of British Architects.

Inden for formidler udstillingen ”Trækfuglenes Vadehav”, hvorfor Vadehavet er klassificeret som UNESCO naturarv. Centerets gæster kommer helt tæt på Vadehavets forunderlige økosystem, der blandt andet udgør et væsentligt eksistensgrundlag for de omkring 15 millioner trækfugle, som hvert år fouragerer på disse kanter. Det eksperimenterende udstillingsdesign har modtaget German Design Award Gold 2018. Og Dansk Center for Lys har tildelt Vadehavscentret Den Danske Lyspris 2017. A.P. Møller Fonden har støttet dette byggeri med 15 mio. kr., som en række andre fonde og Esbjerg Kommune også har støttet.

LÆS MERE OM VADEHAVSCENTRET

Copenhagen International School
Det nye skolebyggeri på 25.000 m2 i Københavns Nordhavn tilhører Copenhagen International School. I alt 930 børn og unge fra 80 forskellige lande har siden marts 2017 haft deres gang i denne topmoderne undervisningsarkitektur. Det bemærkelsesværdige blågrønne byggeri ved havnefronten har modtaget en Iconic Award 2017 af Iconic World i kategorien ”Architecture with distinction”.

A.P. Møller Fonden har bevilget 200 mio. kr. til byggeriet, som også støttes af en række andre fonde. Det er udformet af arkitektvirksomheden C.F. Møller og samler sig omkring fire separate undervisningstårne med udearealer i første-, anden- og tredjesalshøjde. Solpaneler beklæder det meste af den knopskydende bygning og spejler en helt gennemgående bevidsthed om energioptimering og bæredygtighed. Indenfor i foyeren forbinder en gigantisk siddetrappe skolens fællesområder med kantine og bibliotek. Udover fleksible og alderstilpassede undervisningsfaciliteter rummer skolen tre sportshaller og en teatersal med plads til 350 gæster.

LÆS MERE OM COPENHAGEN INTERNATIONAL SCHOOL

Campus Kollegiet Odense
Den 15 etager høje bygning har modtaget den estimerede engelske arkitekturpris Civic Trust Award, som har fokus på byggeri, der bidrager positivt til lokalsamfundet. I sin begrundelse for prisen til Campus Kollegiet peger Civic Trust Award blandt andet på byggeriets karakteristiske og let genkendelige form. Desuden fremhæves kollegiebyggeriets særlige prioritering af fællesarealer, konsekvente energioptimering samt tilgængelighed.

Kollegiet består af tre selvstændige tårne samlet omkring en fælles kerne. Konstruktionen gør det muligt både at opbygge mindre fællesskaber omkring de syv værelser, der ligger på hver tårnetage, og at etablere lidt større etagefællesskaber for alle 21 værelser i den centrale kerne. For opførelsen af Campus Kollegiet har Odense Kommune i 2016 præmieret C.F. Møller som arkitekter og A.P. Møller Fonden som bygherre med Diplom for prisbelønnet byggeri. I dag bor der i alt 250 studerende i kollegiet, som A.P. Møller Fonden har støttet med 385 mio. kr.  

LÆS MERE OM CAMPUS KOLLEGIET ODENSE