Tre på stribe

Det ombyggede Strandingsmuseum åbnede i maj 2017. Foto: Jens Lindhe Det ombyggede Strandingsmuseum åbnede i maj 2017. Foto: Jens Lindhe

Hele tre museer langs den jyske vestkyst er åbnet i løbet af foråret 2017 med støtte fra A.P. Møller Fonden. Det drejer sig om Vadehavscenteret nær Ribe, Museum Tirpitz ved Blåvand og Strandingsmuseum St. George ved Nissum Fjord.

Tre stærke tegnestuer står bag ombygningerne eller nybyggeriet. Det er fra nord Maali & Lalanda i Thorsminde, BIG i Blåvand og Dorthe Mandrup i Vadehavsregionen. De har skabt tre markante byggerier, som allerede har vakt opsigt i ind- og udland.

Men indholdet er naturligvis også vigtigt. Her har de tre museer allieret sig med hver sin udstillingsarkitekt fra hhv. Holland, England og Danmark, som sammen med museerne har skabt fine resultater. Med Karsten Ifversens ord i Politiken den 30.7.2017 har "Vestkysten i år fået tre brillante steder, jeg vil anbefale alle at opleve. Smukkest forløst er den eminent elegante naturformidling i Vadehavscenteret i Vester Vedsted, mest forlystende er Tirpitz i Blåvand, men den mest bevægende fortælling - med stærk sammenhæng mellem sted, udstilling og arkitektur (…) er den, man får i Strandingsmuseet".

De nye udstillinger indbyder publikum til at stifte bekendtskab med genstande og historier, der relaterer sig til Vestkystens hav, kyststrækningens særegne natur og de skelsættende lokalhistoriske begivenheder, som knytter sig til området.

Især for Strandingsmuseet og Vadehavscenteret spiller havet en central rolle i formidlingen. 

Strandingsmuseets nye udstilling bygger op omkring et væld af unikke genstande bjærget fra det britiske HMS St. Georges katastrofale forlis ud for Thorsminde i 1811. Af de 1400 ombord overlevede kun 17 sømænd. Strandingshistorien formidles med vægt på sanseoplevelser og ambitioner om at øge kendskabet til, hvordan det er at bo og arbejde langs en barsk kyststrækning som den jyske. Arkitekterne Frank Maali og Gemma Lalanda har i deres udvidelse og renovering af museumsbygningen fokuseret på at føje den ind i klitlandskabet og det eksisterende havnemiljø. A.P. Møller Fonden har støttet byggeriet og det nye udstillingsdesign med 33 mio. kr. 

Længere sydpå formidler udstillingen "Trækfuglenes Vadehav" i det nybyggede Vadehavscenter, hvorfor Vadehavet har opnået klassificering til UNESCOs naturarv. Centerets gæster kommer tættere på Vadehavets forunderlige økosystem, der udgør et væsentligt eksistensgrundlag for områdets rige dyreliv, herunder 15 millioner trækfugle, som hvert år fouragerer på disse kanter, inden de trækker videre sydpå om efteråret.

Den internationalt anerkendte arkitekt Dorthe Mandrup har i sin udformning af Vadehavscenteret taget højde for stedets unikke vejr- og naturforhold. Hun har skabt en bygning, som i sit udtryk er tilpasset det flade marskland, og hvor materialerne tagrør og lister af robinietræ på både facade, tag og undertag på overbevisende maner skaber resonans mellem bygning, landskab og natur. A.P. Møller Fonden har støttet dette byggeri med 15 mio. kr.

Ved Blåvand ikke langt fra Hukket udspringer det nye Museum Tirpitz af den massive betonbunker ’Tirpitz’, som tyskerne efterlod på stedet efter 2. Verdenskrig. Det gamle betonmonument er nu suppleret med et nyt museumsbyggeri, som arkitekten Bjarke Ingels fra BIG selv kalder antitesen til den mørke, lukkede og tunge bunker. Nedgravet i klitterne er det nye museum næste usynligt og fuldstændigt integreret i landskabet. Adgang til bygningen sker via fire smalle passager, der krydser hinanden i en åben gårdsplads, og hvorfra man kan kigge ned i de fire udstillingsgallerier, som alle ligger under terræn. Hernede beriges man af udstillinger om ravets historie, Vestkystens bunkerhistorie og fortællinger, som formidler Vestkystens kultur- og naturhistorie gennem 20.000 år. A.P. Møller Fonden har støttet det nye Museum Tirpitz med 80 mio. kr.

Med sin støtte til de tre museer bidrager A.P. Møller Fonden til et formidlingsmæssigt løft af Vestkystens kultur- og naturhistorie og medvirker samtidig til skabelsen af ny, toneangivende museumsarkitektur op langs den jyske vestkyst. Og med donationerne er det håbet at øge interessen og kendskabet til Vestkystens barske historie og storslåede natur både nationalt og internationalt.

Til dato har modtagelsen i offentligheden været overvældende, og publikum er strømmet til de tre museer. Der er altid en særlig nyhedsinteresse, og den museumsvenlige sommer har givet hjulpet, men for alle tre steder ligger besøgstallene langt over det forventede og lover godt for fremtiden.

LÆS OM MUSEUM TIRPITZ

LÆS OM VADEHAVSCENTERET

LÆS OM STRANDINGSMUSEET