27-06-2024

Vinderen fundet i arkitektkonkurrencen om Domkirkekvarteret i Viborg

Domkirkekvarteret i Viborg Illustration: Marianne Levinsen Landskab

Illustrationer: Marianne Levinsen Landskab

I dag blev det afsløret, at Marianne Levinsen Landskab og en række samarbejdspartnere har vundet konkurrencen om at revitalisere Viborgs historiske Domkirkekvarter.

Domkirkekvarteret i Viborg har en helt særlig plads i Danmarkshistorien. Her blev konger hyldet, herremænd samlet, forbrydere dømt, og med udgangspunkt i den smukke domkirke blev der taget store religiøse beslutninger, der har påvirket hele landet. I de kommende år vil en række af de historiske byrum blive opdateret. Et arbejde som er muliggjort af en donation på 47 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden.

Domkirkekvarteret ligger midt i det, der engang var et dramatisk istidslandskab. Vinderforslaget binder kvarterets mange selvstændige by- og haverum sammen og understreger alligevel hver deres særpræg. Gammeltorv og Stænderpladsen vil således stå frem som stedet, hvor byen samles. Med genanvendelse af mange af de materialer, der allerede er i kvarteret, taler historien og bæredygtighedshensyn helt håndgribeligt med.

Projektet vil bidrage yderligere til de markante ændringer i Domkirkekvarteret i Viborg, der udover opdateringen af byrum og pladser også tæller et nyt velkomstcenter til rejsende på hærvejen og åbningen af Viborgs nye bymuseum, Museum Wibergis.