Østre Gasværk

Med bl.a. ny sceneteknik, sæder og udsyn til arkitekturen har Østre Gasværk fået den mest gennemgribende ombygning, siden stedet åbnede som teater i 1979. Foto: Østre Gasværk

Østre Gasværk er opført i 1883 og er tegnet af Martin Nyrop, som i  tilblivelsen af bygningen var inspireret af Pantheon i Rom. Ligesom med templet i Rom, har Østre Gasværk en diameter, der betyder, at man har hele rummet i sit synsfelt, hvis man stiller sig med ryggen mod ydermuren.

Bygningen var oprindeligt bygget som gasbeholder, men lukkede for produktionen i 1960’erne. I 1976 blev gasbeholderen til Østre Gasværk Teater, og har siden 1979 opført forestillinger. I dag er bygningen fredet.

I 2018 kunne Østre Gasværk Teater åbne dørene efter at have undergået en omfattende modernisering. Renoveringen skete med ønsket om at modernisere scenerummet for at optimere de tekniske og kunstneriske muligheder. Renoveringen omfattede blandt andet en helt ny publikumsopbygning med bedre siddekomfort og som kan tilpasses de enkelte forestillinger. Publikumsopbygningen kan således helt ryddes eller opsættes som en amfiscene med publikum på alle sider eller som en traditionel publikumsopbygning. Denne fleksibilitet giver teatret store kunstneriske udfoldelsesmuligheder.  

Som en del af ombygningsprojektet er al el i gasbeholderen udskiftet og opdateret. Parallelt hermed er installationerne til vand, varme og ventilation fornyede, hvilket betyder, at indeklimaet er behageligt uanset, hvor i salen man sidder.

Moderniseringen af Østre Gasværk har fremtidssikret teatrets sceneteknik og teatret opfylder nu kravene til et moderne teaterformsprog.

Tags

Byggeri og restaurering Kunst og kultur