Revitalisering af Domkirkekvarteret i Viborg

Domkirkekvarteret i Viborg Foto: Troels Mikkelsen

Foto: Troels Mikkelsen

Store dele af Danmarkshistorien har udspillet sig i Viborg, og området omkring domkirken er byens historiske omdrejningspunkt.

De historiske fortællinger fra Viborg er afsættet for et nyt aktivt og moderne byrum i hjertet af Viborg. Med en revitalisering af Domkirkekvarteret skabes der et kulturelt kraftcenter, hvor gæster og borgere kan mødes og beriges af de mange fortællinger.

Revitaliseringen består af flere sammenhængende projekter, blandt andet opgraderingen af Stænderpladsen, der med sin centrale placering har potentiale til at blive et grønt ankomst- og samlingssted for domkirkekvarteret. Ambitionen er, at der her skabes et grønt byområde, der samtidig formidler stedets historie om magt og demokrati gennem virtuelle og fysiske virkemidler.

De øvrige projekter består herudover af et nyt Viborg Museum, et Velkomstcenter for hele Hærvejen, flere og større udstillingsrum for Skovgaard Museet og aktivitetsmuligheder for Unesco Creative Space i Viborgs gamle rådhus.

Marianne Levinsen Landskab og en række samarbejdspartnere har vundet konkurrencen om at revitalisere Viborgs historiske Domkirkekvarter.

Domkirkekvarteret ligger midt i det, der engang var et dramatisk istidslandskab, og vinderforslaget binder smukt kvarterets mange selvstændige by- og haverum sammen, men understreger samtidig deres særlige karakterer.

Gammeltorv og Stænderpladsen vil stå frem som samlingsrum for byen og være omdrejningspunkterne i Viborgs nye kulturkvarter. Projektet har fokus på bæredygtighed og mange af de materialer, der allerede er i kvarteret, genanvendes, så historien også helt håndgribeligt taler med.

Med præsentationen af vinderprojektet, begynder arbejdet nu for alvor med at omdanne visionerne til virkelighed, og det vindende arkitektteam ser frem til at det arbejde for alvor går i gang.

Projektet vil bidrage yderligere til de markante ændringer i Domkirkekvarteret i Viborg, der udover opdateringen af byrum og pladser også tæller et nyt velkomstcenter til rejsende på hærvejen og åbningen af Viborgs nye bymuseum, Museum Wibergis.

FAKTA

PROJEKT: Revitalisering af Domkirkekvarteret i Viborg
ORGANISATION: Viborg Kommune
PERIODE: 2022-2029
STØTTE: 47 millioner fra A.P. Møller Fonden

Fakta om vindere af arkitektkonkurrencen

Team Marianne Levinsen landskab ApS
Totalrådgivere, idé og designansvarlige: Marianne Levinsen Landskab ApS
Underrådgivere/Ingeniører: Wissenberg A/S
Belysningsdesign: Jesper Kongshaug
Konsulenter: Bevaringsværdier og restaureringsholdninger, vedr. landskab: Christine Waage Rasmussen, landskabsarkitekt, Ph.D
Bevaringsværdier og transformation i forbindelse med bygninger: Lundgaard og Tranberg arkitekter, v. Partner Mikkel Kjærgård Christiansen
Trafikale strategier: Urban Creators