GMO laboratorier i Mærsk Tårnet

Københavns Universitet får en ny facilitet i Mærsk Tårnet, som er den første af sin art i Danmark. I de såkaldte GMO klasse 3-laboratorier vil forskere i Danmark i sikre rammer kunne arbejde med blandt andet virus på et langt mere avanceret niveau end hidtil – og dermed skabe en viden og indsigt til gavn for alle.

Investeringer i forskning og ny viden er afgørende. Det så verdenen med den meget hurtige omsætning af basal grundforskning til vaccinerne mod Covid-19. Derfor er det vigtigt at sikre dygtige forskere, der kan finde nye behandlinger og udvikle nye vacciner, ligesom det er kritisk løbende at investere i moderne og sikker infrastruktur, der gør det muligt at arbejde med potentielt sundhedsskadelige mikroorganismer.

Det kommende GMO3 laboratorium bliver bogstavelig talt ’bygget ind’ som et topsikret område i Mærsk Tårnet på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

I laboratorierne vil forskere kunne dyrke celler og arbejde med virus og bakterier i risikogruppe 3, dvs. mikroorganismer, der kan forårsage sygdomme hos mennesket som f.eks. gul feber, denguefeber, West Nile-feber, pandemisk influenza, flåtoverført hjernebetændelse, tuberkulose, MERS og Covid-19.

Allerede da Mærsk Tårnet blev bygget i 2017, var det tænkt ind, at man på sigt kunne etablere endnu flere avancerede laboratoriefaciliteter i bygningen, herunder de nye GMO klasse 3-laboratorier. Derfor er rammerne omkring den nye facilitet helt i top.

De nye laboratorier bliver etableret på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Foto: Kasper Rasmussen

Tags

Videnskab