GMO laboratorier i Mærsk Tårnet

Københavns Universitet får en ny facilitet i Mærsk Tårnet, som er den første af sin art i Danmark. I de såkaldte GMO klasse 3-laboratorier vil forskere i Danmark i sikre rammer kunne arbejde med blandt andet virus på et langt mere avanceret niveau end hidtil – og dermed skabe en viden og indsigt til gavn for alle.

Investeringer i forskning og ny viden er afgørende. Det så verdenen med den meget hurtige omsætning af basal grundforskning til vaccinerne mod Covid-19. Derfor er det vigtigt at sikre dygtige forskere, der kan finde nye behandlinger og udvikle nye vacciner, ligesom det er kritisk løbende at investere i moderne og sikker infrastruktur, der gør det muligt at arbejde med potentielt sundhedsskadelige mikroorganismer.

Formand for A.P. Møller Fonden, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, sagde i anledning af donationen:

”Ambitionen med Mærsk Tårnet var at sikre dansk forskning state-of-the-art biomedicinske forskningsfaciliteter på højeste internationale niveau. De nye GMO klasse 3-laboratorier skal medvirke til, at Danmark også fremadrettet kan tiltrække de allerbedste forskere indenfor bl.a. vaccineudvikling. Et område som har yderste relevans efter det seneste års dramatiske udvikling.”

Det kommende GMO3 laboratorium bliver bogstavelig talt ’bygget ind’ som et topsikret område i Mærsk Tårnet på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

I laboratorierne vil forskere kunne dyrke celler og arbejde med virus og bakterier i risikogruppe 3, dvs. mikroorganismer, der kan forårsage sygdomme hos mennesket som f.eks. gul feber, denguefeber, West Nile-feber, pandemisk influenza, flåtoverført hjernebetændelse, tuberkulose, MERS og Covid-19.

Allerede da Mærsk Tårnet blev bygget i 2017, var det tænkt ind, at man på sigt kunne etablere endnu flere avancerede laboratoriefaciliteter i bygningen, herunder de nye GMO klasse 3-laboratorier. Derfor er rammerne omkring den nye facilitet helt i top.

De nye laboratorier bliver etableret på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Foto: Kasper Rasmussen

Tags

FAKTA

PROJEKT: GMO klasse 3-laboratorier i Mærsk Tårnet
ORGANISATION: Københavns Universitet
PERIODE: 2021-2024
STØTTE: 100 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
LÆS MERE: KU SUND 

SE LIGNENDE PROJEKTER
Mærsk Tårnet