Kvantebanditter

Nyt formidlingsprojekt får fysikfaget ud til børn, unge og den brede offentlighed og introducerer til universets mysterier

9. og 10. klasserne på Giersings Realskole i Odense havde i april 2017 besøg af formidlingsprojektet Kvantebanditterne. Foto: Kirstine Mengel
Den teoretiske partikelfysik viser sig ofte at være overraskende fængende for eleverne. Foto: Kirstine Mengel
Higgs Boson, også kaldet "gudspartiklen", er et af emnerne i formidlingen om universets oprindelse. Foto: CERN
Formidler og Outreach Coordinator Majken Christensen er selv astrofysiker og rejser rundt i hele landet med projektet. Foto: Kirstine Mengel
Projektet har ambitioner om også at inspirere piger og unge kvinder til et liv i kvantefysikkens tegn. Foto: Kirstine Mengel


Knap 150 elever fra Giersings Realskoles 9. og 10. klasser i Odense er ved at bære stole ind i gymnastiksalen. Den næste time står i hjernegymnastikkens tegn, og det eneste redskab, der er brug for, bortset fra stolene, er fuld opmærksomhed. Den er rettet mod astrofysiker og Outreach Coordinator Majken Christensen fra formidlingsprojektet Kvantebanditterne. Hun er kommet for at fortælle om teoretisk partikelfysik.

Stille i 60 minutter

Den unge astrofysiker starter med at spørge forsamlingen, om den synes, at dagens emne lyder en smule kedeligt? Mange rækker hånden i vejret, men det viser sig snart, at historien om universets opståen og jagten på at begribe de partikler, der efterfølgende blev skabt, er fængende ud over det sædvanlige.

Hvordan universet udvider sig med accelererende hastighed er en af de ting, de unge bliver klogere på gennem Kvantebanditterne. Foto: NASA/STSci/Ann Feild Hvordan universet udvider sig med accelererende hastighed er en af de ting, de unge bliver klogere på gennem Kvantebanditterne. Foto: NASA/STSci/Ann Feild

Selvom man ikke skulle tro, at 150 unge kunne sidde stille i over 60 minutter for at blive klogere på kvantepartikler såsom kvarker i tre farver, gluonerne, der binder dem sammen, "gudspartiklen" Higgs Boson, det ekspanderende univers og det atomare indhold af en sukkerknald, bliver der hverken tjekket mobiltelefon eller snakket med sidemanden. Når eleverne går fra arrangementet, er der kommet lidt stjernestøv i øjnene. Mere hverdagsligt siger en af de mange elever på vej ud ad døren, at det er godt at få noget ny viden og en anden synsvinkel på fysikfaget. Især op til eksamen.

Formidlingsprojektet Kvantebanditterne er realiseret ved en donation fra A.P. Møller Fonden på 4 mio. kr.

Svaret på mange udfordringer

Grundforskningscenteret CP3 Origins (Center for Cosmology and Particle Physics Phenomenology) på Syddansk Universitet står for Kvantebanditter, og centerets leder, den internationalt anerkendte forsker Professor Francesco Sannino, er sammen med Professor MSO Claudio Pica og Lektor Thomas Ryttov initiativtagerne bag. Efter Francescos opfattelse kan kvantefysik være svaret på mange af menneskehedens udfordringer med eksempelvis udvikling af kvantecomputere, nye materialer, energiforsyning, og telekommunikation.

Kvantebanditterne kan give de unge nye vinkler på fysikfaget ved at spille på forundringen over universets gåder. Foto: Kirstine Mengel Kvantebanditterne kan give de unge nye vinkler på fysikfaget ved at spille på forundringen over universets gåder. Foto: Kirstine Mengel

Derfor bør kendskab til, hvad der foregår på CP3 Origins, ikke kun være forbeholdt fysikere og forskere. Det gælder om at inspirere alle og især børn og unge til at interessere sig for naturvidenskab og kvantefysik for at sikre en ny generation af forskere.

Majken Christensens præsentationer spiller på en udbredt forundring hos alle aldersgrupper over universets gåder. For hvem har ikke kigget op på nattehimlen og tænkt over, hvordan universet er opstået, hvor uendeligt stort det er, og hvor lille den mindste partikel mon er? Det får mange nu mulighed for at forstå mere i dybden, og unge kan måske endda få lyst til at vælge en uddannelse og karriere inden for kvantefysik.

Skræddersyede præsentationer

Interessen for Kvantebanditterne er stor, og før der blev åbnet for booking af præsentationer i januar 2017, havde mere end 30 skoler allerede henvendt sig, fortæller Majken Christensen. Kvantebanditterne afholder flere arrangementer om ugen over hele landet.

Skoleleder Poul Haahr Pedersen fra Giersings Realskole er begejstret for projektet: "Vi vil gerne have løftet det faglige niveau og få nogle andre perspektiver på tingene. Eleverne kan godt lide, at der kommer folk udefra, og der bliver lyttet meget til dem. Der skal også være noget for de kreative hjerner, der tænker lidt skævt".

Der bliver lyttet, når der kommer forskere udefra og fortæller. Foto: Kirstine Mengel Der bliver lyttet, når der kommer forskere udefra og fortæller. Foto: Kirstine Mengel

Kvantebanditterne har skræddersyede præsentationer henvendt til forskellige målgrupper. Den på Giersings Realskole hedder Kvantefronter og er rettet mod unge fra 7. klasse og opefter. En anden type arrangement hedder Kvanteby, og her er der tale om offentlige events for den brede befolkning i afslappede rammer, hvor en forsker bliver inviteret til at snakke om sit særlige kvantefysiske felt. Kvantebanditterne omfatter også et såkaldt Genius-program rettet mod de mest talentfulde 3. g'ere og nye studerende. En digital vidensportal om kvantefysik for skolelærere og elever er under udvikling sammen med en tegnefilmserie, der skal forklare kvantefysik ud fra et animeret univers. En grundtanke i Kvantebanditter er, at forskere står for alt materialet, så fagligheden er i top.

Kvantefysik for de mindste

Små Kvantebanditter henvender sig til børnehavebørn. "Skoleelever på mellemtrinnet spørger ofte om konkrete tal, såsom hvor langt der er til månen, og hvor mange galakser der er i Universet. De mindste børn stiller til gengæld ret "syrede" spørgsmål. For eksempel: Hvor mange mennesker kan der bo på bagsiden af månen, uden vi ved det?", fortæller Majken Christensen.

Små Kvantebanditter henvender sig til børn fra 4 til 12 år. Her er projektet på besøg på Ny Hollænderskolen på Frederiksberg. Foto: CP³-Origins Små Kvantebanditter henvender sig til børn fra 4 til 12 år. Her er projektet på besøg på Ny Hollænderskolen på Frederiksberg. Foto: CP³-Origins

Efter en præsentation om energi, universets udvidelse og den gådefulde mørke energi for en stor gruppe børn i nulte klasse havde en lille pige svaret på problemet om mørk energi og universets udvidelse: Planeterne bevæger sig rundt om solen, og det kræver noget energi. Den energi skubber universet væk. Majken Christensen fortæller om sin store forundring over pigens kreative hjerne: "Hun var kun fem år. Hvordan kunne hun kæde alle de ting sammen? Jeg satser på at se hende på universitetet om 20 år".

Det er ingen hemmelighed, at teoretisk fysik og flere andre naturvidenskabelige fag især appellerer til drenge og unge mænd, men Majken Christensen har ambitioner om også at inspirere piger og unge kvinder til et liv i kvantefysikkens tegn. "Der sidder nok nogle og tænker, at hvis hun kan, så kan jeg også".

Redaktionen afsluttet april 2017

Tags

Videnskab