Munkebo Multipark

I den tidligere værftsby Munkebo er tørvemosen forvandlet til naturskønt aktivitetscenter for alle aldre

Munkebo Multipark byder borgere i alle aldre velkommen til friluftsliv, leg og sport. Foto: Kirstine Mengel
Klatrestativ, Tarzanbane, shelters og grillplads er nogle af parkens mange aktivitetstilbud. Foto: Kirstine Mengel
Omkring den gamle tørvemose byder naturen både på skov, søer, mose, eng og græsarealer. Foto: Kirstine Mengel
Med nye stier og broer kan borgerne nu komme rundt og fx krydse en af de oprensede søer. Foto: Kirstine Mengel
Et 1,6 kilometer langt asfalteret og oplyst loop binder hele området sammen. Foto: Kirstine Mengel
Parken er blevet til med stort engagement fra byens foreninger og skoleelever. Foto: Kirstine Mengel
Fra at stå næsten ubenyttet er området nu blevet et samlende fællesskab. Foto: Kirstine Mengel
Munkebo Multipark blev indviet den 17. december 2015. Foto: Kirstine Mengel

Det mest iøjnefaldende element i den nye Munkebo Multipark er Fyns største skaterbane. Fra eftermiddag til sen aften er banen fyldt med børn og unge i akrobatisk udfoldelse på skateboards eller løbehjul. Skaterbanen er mere korrekt sagt en skaterbowl, og den er allerede blevet et tilløbsstykke for unge fra hele Fyn.

Fyns største skaterbane i Munkebo Multipark er blevet et tilløbsstykke for unge. Foto: Kirstine Mengel Fyns største skaterbane i Munkebo Multipark er blevet et tilløbsstykke for unge. Foto: Kirstine Mengel

Skaterbowlen har endog tiltrukket entusiaster fra Jylland, for i skatermiljøet prøver man baner i hele Danmark og rater dem på nettet, fortæller skoleleder Klavs Norup Lauridsen, der er initiativtager til Munkebo Multipark. "Med skaterbowlen har vi forsøgt at skabe et ungdommeligt miljø, og det er en stor succes".

Parkområdet, som i årevis lå næsten ubenyttet hen, tilbyder dog aktiviteter for alle borgere i alle aldre og med forskellige slags friluftsinteresser, understreger Lauridsen. Munkebo Multipark er et stort projekt til ca. 23 mio. kr. som A.P. Møller Fonden har støttet med 15 mio. kr.

Et samlende fællesskab

Munkebo var i årevis synonym med Lindøværftet, så da værftet drejede nøglen om i 2012, stod byen med en række udfordringer. De 5.500 borgere manglede i den grad noget at være fælles om. Samtidig var det vigtigt, at byen fremstod så attraktiv, at den kunne holde på de unge, lokke nye borgere til og tilbyde oplevelser til turister fra Fyn og det øvrige Danmark.

Tæt på multiparken er bl.a. almindelig beboelse, sportsklubber og døgninstitutioner. Foto: Kirstine Mengel Tæt på multiparken er bl.a. almindelig beboelse, sportsklubber og døgninstitutioner. Foto: Kirstine Mengel

Munkebo Multiparks særlige beliggenhed og varierede natur gør den velegnet som ramme om præcis sådan et samlende fællesskab. Ganske tæt på arealet er almindelig beboelse, døgninstitutioner, et plejecenter, spejderhytter, tennisklub, skole, boldklubber og et velbesøgt idrætscenter. Alle foreninger, store som små, har været involveret i de otte år, det har taget at realisere visionen om at omdanne den gamle tørvemose til moderne bypark. "Forløbet har været fantastisk med en høj grad af borgerinddragelse. Vi etablerede den Selvejende Institution Munkebo Bypark, hvor 17 lokale foreninger blev tilknyttet. Alle foreningerne har været inddraget i spørgsmålet om, hvordan området skulle se ud mere overordnet", siger Lauridsen, der er formand for den selvejende institution.

Tæt på parken ligger byens Kulturhus, der med yderligere 60 mindre foreninger også har været meget engageret i processen. "De har organiseret visionsdage og ønsker et aktivt tilhørsforhold til parken fremover. Det kan for eksempel være med opsyn af faciliteterne eller en ugentlig oprydningsdag".

5330 Munkebo By

Mottoet for Munkebo Multipark er "Din, min og vores", for det gælder om at holde det enestående folkelige engagement levende. "Sådan en gave kommer kun en gang", pointerer Lauridsen.

En gangbro inviterer til nærmere udforskning af søen. Foto: Kirstine Mengel En gangbro inviterer til nærmere udforskning af søen. Foto: Kirstine Mengel

Man har derfor gjort en særlig indsats over for byens unge på den nærliggende skole. Her er elevrådet blevet ambassadør for parken, og elevrådsmedlemmer har fået poloskjorter med mærket 5330, Munkebos postnummer, og projektets logo. Navnet Munkebo Multipark er i øvrigt resultatet af en konkurrence, som blev vundet af en lokal skoleelev. "Vi inddrager børn og unge, så de oplever, at parken er deres, og at de skal passe på den".

Og der er bestemt noget at passe på. For i tilknytning til områdets forskelligartede landskab med skov, oprensede søer, mose, eng og græsarealer har landskabsarkitekterne Møller og Grønborg skabt tre aktivitetsplatforme med kodeordene sport, friluftsliv og leg. Foruden sportsområdet med den populære skaterbowl er her bål- og grillplads ved den lille sø. En gangbro inviterer til nærmere udforskning af søen, og pittoreske shelters tilbyder læ for vind og vejr og rum for undervisning i naturkundskab. De tjener også til overnatning i det fri for eventyrlystne børn og voksne eller til bare at sætte sig og nyde en stille stund i naturen med venner og bekendte. For de legesyge er her et spektakulært klatrestativ, en Tarzanbane og udstyr til balanceleg.

De høje gyngers form symboliserer kranerne på det gamle Lindøværft. Foto: Kirstine Mengel De høje gyngers form symboliserer kranerne på det gamle Lindøværft. Foto: Kirstine Mengel

Flere meter høje gynger, hvis form symboliserer kranerne på Lindøværftet, vil sørge for sommerfugle i maven til alle, som tager en tur. Det store anlægsarbejde omfatter endvidere tværgående stier og gangbroer samt et 1,6 kilometer langt asfalteret og oplyst loop, der binder hele området sammen.

Nye traditioner

Klavs Norup Lauridsen fremhæver, at selv om projektet nu er realiseret, fortsætter ildsjælene i den Selvejende Institution Munkebo Bypark. Der skal udtænkes nye traditioner for byparken i samarbejde med det store netværk af foreninger og personer i byen. Man er allerede langt i planerne om en årlig skaterturnering, og en Multiman Triatlon i parken er på programmet i foråret 2016. "Parken er et symbol på, at der sker noget i Munkebo, og at vi har noget, ingen andre har".

Redaktionen afsluttet december 2015

Tags

Parker og haver Sport Sundhed