DANSK DESIGN KLARER TANKERNE

Udbygning af det prisvindende The Møller Centre i Cambridge ruster institutionen til fremtidens udfordringer

The Møller Centre blev skænket til Churchill College af A.P. Møller Fonden og åbnede i 1992. Foto: Andrew Hatfield
Centeret er nu udvidet med bl.a. fløjen til højre og kontorer under ovenlysvinduerne i forgrunden. Foto: Andrew Hatfield
Indenfor er infrastruktur og faciliteter forbedret, og et tidligere gennemgangsområde er blevet en indbydende lounge med Wegner-møbler. Foto: Andrew Hatfield
Overalt i Henning Larsens bygninger er der et naturligt lysindfald. Foto: Andrew Hatfield
The Møller Centre består af en langstrakt treetagers bygning med det ottekantede tårn ud mod plænen. Foto: Andrew Hatfield
Centeret er vært for over 750 arrangementer årligt. Foto: The Møller Centre

Fra The Wegner Lounge på det internationale leder- og ledelsesudviklingscenter The Møller Centre i Cambridge er der pragtudsigt til en stor plæne omkranset af træer i hele efterårspaletten.

En omfattende udvidelse har bl.a. givet The Møller Centre en ny lounge med Wegner-stole og udsigt til Churchill Colleges plæne. Foto: Andrew Hatfield En omfattende udvidelse har bl.a. givet The Møller Centre en ny lounge med Wegner-stole og udsigt til Churchill Colleges plæne. Foto: Andrew Hatfield

Her kan centerets mange kursister mødes og nyde udsigten og en drink efter en intens arbejdsdag. Loungen er møbleret med tidløse Wegner-stole i forskelligt design, så man kan sidde bedst muligt imens.

Loungen er en lille del af en omfattende udvidelse af centeret, tilendebragt i 2015. "Før var det bare et gennemgangsområde, men nu sker der en hel del networking. Det er blevet et af mine yndlingssteder", siger Gillian Secrett, centerets administrerende direktør.

Når folk skal yde det bedste

The Møller Centre åbnede i 1992 og er en del af det prestigiøse Churchill College i den historiske universitetsby. Centeret blev skænket til uddannelsesinstitutionen af A.P. Møller Fonden som anerkendelse af Sir Winston Churchills lederskab og betydning for Danmarks befrielse under Anden Verdenskrig. Fra start har kongstanken bag The Møller Centre været at bringe erhvervslivet og den akademiske verden sammen til gensidig inspiration med vægt på de praktiske aspekter af ledelse, og det er i den grad lykkedes. I dag er centeret vært for over 750 arrangementer årligt, mange af dem med deltagelse af topledere fra hele verden.

Det markante, ottekantede tårn er centerets vartegn i landskabet ved Cambridge. Foto: Andrew Hatfield Det markante, ottekantede tårn er centerets vartegn i landskabet ved Cambridge. Foto: Andrew Hatfield

Centeret er tegnet af Henning Larsen og består af en langstrakt treetagers bygning med et markant, ottekantet tårn ud mod plænen. Tårnet, med restaurant, bar og åben udsigtsetage øverst, står højt hævet over landskabet og er centerets vartegn, fortæller Gillian Secrett. "Vores fornemmeste opgave er at inspirere de mennesker, der kommer på centeret, til at yde deres bedste", fremhæver hun. Det gælder på det individuelle plan samt i forhold til deres arbejde for at bringe deres virksomheder og organisationer videre og i forhold til samfundet som helhed, siger hun.

Et center i vækst

Centerets aktiviteter er vokset støt gennem de sidste 25 år, fortæller den daglige leder Stuart Websdale. I dag er centeret vært for eksterne kurser og udbyder egne skræddersyede leder- og ledelsesudviklingskurser, og som det eneste ledelsesudviklingscenter i hele Cambridge er her også overnatningsmuligheder. Man har løbende forbedret og udbygget centerets mange faciliteter for at imødekomme ændrede undervisningsbehov og -metoder. Endvidere er deltagersammensætningen udvidet med mange kursister fra Kina og såkaldte "emerging markets"-lande.

Udvidelsen er nøje afstemt med den oprindelige arkitektur: Her ses overgangen til tilbygningen i en svag farveforskel i taget. Foto: Andrew Hatfield Udvidelsen er nøje afstemt med den oprindelige arkitektur: Her ses overgangen til tilbygningen i en svag farveforskel i taget. Foto: Andrew Hatfield

For at fremtidssikre stedet har man senest gennemført en stor udvidelse af den oprindelige bygning med 20 nye soveværelser til i alt 92, bedre brugerfaciliteter, som The Wegner Lounge, og mange fleksible møderum. Endvidere er servicefunktioner såsom køkken, administrationslokale og varelevering blevet forbedret.

Den nye tilbygning er realiseret ved en donation fra A.P. Møller Fonden.

Stilrent dansk design                  

I udvidelsen af The Møller Centre har man lagt vægt på, at alt er nøje afstemt med den eksisterende arkitektur. Som bygningen fremtræder nu, er overgangen mellem nyt og gammelt næsten usynlig.

"Det bedste kompliment er, når kursisterne siger, at de ikke kan se, hvilken del af bygningen der er ny. Det betyder, at vi har ramt rigtigt", siger Stuart Websdale, der i øvrigt fremhæver, at 80 procent af centerets gæster er gengangere.

I ydre fremtoning og indretning fremstår centeret som et fornemt eksempel på enkelt og stilrent dansk design. I overensstemmelse med Henning Larsens renommé som lysets mester er der overalt et naturligt lysindfald. En herlighed af Wegner-møbler sikrer komforten, og soveværelserne er lyse og funktionelle. Næsten alle har udsigt over Churchill Colleges plæne og parkområde.

Udvidelsen omfatter bl.a. 20 nye, lyse og funktionelle soveværelser til kursisterne. Foto: Andrew Hatfield Udvidelsen omfatter bl.a. 20 nye, lyse og funktionelle soveværelser til kursisterne. Foto: Andrew Hatfield

Gillian Secrett fremhæver, at de stilrene omgivelser og soveværelser danner den optimale ramme om den intensive læring og de personlige udviklingsprocesser, der foregår på centeret. Det ansporer til en klarhed i tænkningen, som er en forudsætning for at præstere sit bedste, som hun siger. Endvidere skal kursister føle sig hjemme og sove godt i løbet af deres ophold. "Man er måske til undervisning hele dagen, studerer eller arbejder i praktiske workshops, og hvis man ikke sover godt, kan man ikke arbejde optimalt", siger direktøren med sans for både de store linjer og detaljerne.

Et engageret personale

For at fremtidssikre centeret har man måttet forbedre infrastrukturen og effektivisere de arbejdsgange, der understøtter stedets mange aktiviteter. Et af indsatsområderne har været et tidssvarende køkken, der kan levere hundredvis af måltider hver dag. Eftersom gæsterne kommer fra både nær og fjern, skal køkkenet også kunne tage højde for alverdens madønsker, forklarer Stuart Websdale.

Centerets køkken er ført op til tidssvarende standard, så det fortsat kan imødekomme alverdens madønsker. Foto: The Møller Centre Centerets køkken er ført op til tidssvarende standard, så det fortsat kan imødekomme alverdens madønsker. Foto: The Møller Centre

Nødvendige daglige funktioner såsom varelevering, affaldssortering og vaskeri er alt sammen skjult i en neutral bygning, der vender ud mod en parkeringsplads. Taget er beklædt med græs, og ingen kursister bliver generet af lyd, lugt eller uskønne affaldscontainere. Tidligere var de administrative funktioner spredt, men nu er de samlet i det nye underjordiske kontormiljø med masser af ovenlys. "Vi kalder det The Hub", siger Stuart Websdale, for her holder centerets op til 120 ansatte hånd i hanke med kursusplanlægning og den daglige drift.

Både Gillian Secrett og Stuart Websdale betoner vigtigheden af et dygtigt og engageret personale, der kan betjene og understøtte kursisterne under deres ophold. The Møller Centre har vundet en lang række priser, senest som Best UK Management Training Centre.

Redaktionen afsluttet november 2016

Tags

Arkitektur Nybyggeri Uddannelse Universiteter