4-07-2022

Donation til storrobotter på Lindø

A.P. Møller Fonden har doneret 90 mio. kr. til opførelsen af et Center for Large Structure Production, som skal udvikle automation og robotter til at bygge store konstruktioner som vindmøller, skibe og byggerier. Det nye center skal etableres under Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet.

Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, formand for A.P. Møller Fonden, siger i forbindelse med donationen:

”Odense Havn og Lindø er et særligt og historisk sted for A.P. Møller Mærsk og A.P. Møller Fonden. Glædeligt rummer området igen mange arbejdspladser og virksomheder. Fondens donation til en ny bygning ved Lindø vil støtte op om den unikke robotudvikling på Fyn og sker i forlængelse af Fondens tidligere bidrag til Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, som bærer min fars navn. Den nye robotsatsning giver mulighed for ny forskning, plads til studerende og derved til arbejdet med udvikling af robotter til industriproduktion med produkter, der er fysisk store. Fondens donation vil derved være relevant for en stor del af dansk erhvervsliv, herunder den maritime sektor.”

Center for Large Structure Production skal drives af Syddansk Universitet sammen med en række samarbejdspartnere på Odense Havn på Lindø.

Syddansk Universitet har længe leveret både kandidater og ny forskningsbaseret viden til robotbranchen, ligesom mange nye startups er udsprunget fra forsknings- og uddannelsesmiljøet på Det Tekniske Fakultet.

Med det nye center vil forskere og virksomheder kunne udvikle robotområdet med løsninger til storskala-produktion, hvor graden af automatisering i dag er lav. EU’s Regionalfond og EU’s Socialfond har støttet indkøb af udstyret, der skal stå i den nye bygning.

Inden byggeriet kan gå i gang, vil der blive afholdt en arkitektkonkurrence.

Læs pressemeddelelse

Læs om andre projekter, som har modtaget støtte fra A.P. Møller Fonden