19-06-2023

Nyt projekt skal klimasikre Haderslev og skabe et nyt grønt åndehul i byen.

Ny park i Haderslev skal håndtere de større regnmængder, der følger med klimaforandringerne og samtidig skabe en levende bypark.

Visualisering: DETBLÅ

Visualisering: DETBLÅ

Nyt projekt skal klimasikre Haderslev og skabe et nyt grønt åndehul i byen.

A.P. Møller Fonden støtter med 20 millioner kroner indretningen af Haderslevs nye park Jomfrustien for at bidrage til at binde en af Danmarks historiske bymidter naturligt og harmonisk sammen med den nye moderne havnebydel. Og fordi det sker på en måde, som både gavner biodiversiteten og skaber nye mødesteder for Haderslevs borgere og gæster.

Den nye park skal håndtere de større regnmængder, der følger med klimaforandringerne og samtidig skabe en levende bypark.

Jomfrustiparken strækker sig over 750 meter fra vest til øst med et stisystem på i alt 580 meter. Parken vil bestå af åbne plæner, frodige beplantninger der øger biodiversiteten, nye og gamle træer og bassiner, der kan rumme op til 6.500 kubikmeter vand. Projektet udføres i et samarbejde mellem Haderslev Kommune og forsyningsselskabet Provas og har et samlet budget på 176 millioner kroner.

Fondens bevilling går blandt andet til etablering af følgende elementer i parken

  • Vandets plads: et 400 kvadratmeter stort rundt mødested med fast belægning hen over vandspejlet og udsyn mod Domkirken og Sct. Marie Kirken.
  • Vandets kaskade: et bassin der håndterer og leder vandet videre i et mindre plaskende vandfald.
  • Vandets hus: et overdækket mødested for alle med formidling om parken, mulighed for opbevaring, toiletfaciliteter, mindre udstillinger samt foredrag og salg af kaffe.
  • Til bords med vandet: et mindre bygværk på tværs af vandet, som kan fungere som picnicsted.
  • Vandets podier: udkigsplatforme, hvor borgerne kan få et særligt panoramisk blik over parken
  • Vandets gynger: gynger for børn og voksne der placeres på bassinkanten og giver sus og blik over vandet.
  • Bikeplateau: en del af cykelserviceinfrastrukturen i og omkring Haderslev, som skal anspore flere til at udforske kommunen på cykel. Et sted for cykelvask, pumpning, el-opladningspost, drikkepost og samvær.