Danmarks nye oceangående forskningsskib

Det nuværende forskningsskib Dana IV, der efter 40 år på havet skal ’på pension’. Foto: Heidi Andreasen Det nuværende forskningsskib Dana IV, der efter 40 år på havet skal ’på pension’. Foto: Heidi Andreasen

En donation på 50 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden bidrager til at realisere Danmarks nye oceangående forskningsskib.

Med et nyt topmoderne, oceangående forskningsskib, der også kan sejle i Arktis, kan danske havforskere fortsætte med at bibringe vigtig viden om bl.a. klima og bæredygtigt fiskeri.

Det nye skib kan snart komme på bedding, takket være en donation på 50 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Donationen supplerer statens investering på 170 mio. kr. og en investering fra DTU på 100 mio. kr.

Det nye skib skal erstatte det nuværende forskningsskib Dana IV, der efter 40 år på havet skal ’på pension’. Med et nyt multidisciplinært forskningsskib får danske havforskningsmiljøer en i verdensklasse moderne forskningsinfrastruktur med en global og arktisk aktionsradius, som kan understøtte forskning i oceanografi og klima, forståelse af havets kredsløb og biodiversitet, samt i maringeologi og fiskeri.

Det er DTU, som skal stå for driften af skibet, men alle danske forskningsmiljøer får adgang til fartøjet via Dansk Center for Havforskning, der er et samarbejde mellem alle danske havforskningsinstitutioner.

Med A.P. Møller Fondens bevilling følger en ambition om, at forskningsskibet skal kunne drives af grøn fremdriftsteknologi. En ambition, som blandt andet flugter med Fondens tidligere donation til Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping. Det nye forskningsskib skal bygges i en høj isklasse. Det betyder, at skroget forstærkes, så fartøjet kan sejle i de isfyldte farvande i Arktis.

LÆS MERE PÅ DTU'S HJEMMESIDE