7-02-2024

Historisk lærlingekollegium får gennemgribende renovering

Lavskilt på facaden i Faksegade Foto: Hustømrerforeningen af 1691

Foto: Hustømrerforeningen af 1691

Hustømrerforeningens lærlingekollegium i den historiske ejendom på Faksegade 8 i København, kan se frem til en omfattende renovering. Renoveringen bliver mulig efter en donation på 50 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Kollegiet bebos først og fremmest af snedker- og tømrerlærlinge. Udover renoverede værelser med eget bad, kan beboerne se frem til nye fællesarealer og ikke mindst en ny værkstedsbygning. Her kan både beboere, udlærte og pensionerede tømrer og snedkere mødes omkring høvlebænken. Også folkeskoleelever vil blive inviteret ind i værkstedet for at blive inspireret af fællesskabet, det håndværksmæssige og duften af træ.

A.P. Møller Fonden støtter renoveringen af lærlingekollegiet for at styrke den faglige stolthed og sikre de gamle håndværksuddannelser.

Med lavsskiltet på facaden af lærlingekollegiet følger en gammel pligt, pålagt af kongen, til at tage imod en særlig gruppe rejsende svende. Det er dem, som i Danmark er kendt som ”navere” og som er håndværkssvende på dannelsesrejse ud i verden for lære om og viderebringe godt håndværk. En tradition der i tusinder af år har udviklet håndværk og byggeri. Naverne vil derfor også kunne få glæde af de forbedrede rammer.

Hustømrerforeningen går nu i gang med at forberede udbudsmateriale til rådgivere og planen er, at byggeriet kan stå færdigt i 2026.