21-06-2023

Nyt kulturelt kraftcenter omkring Viborg Domkirke

Foto: Troels Mikkelsen

Store dele af Danmarkshistorien har udspillet sig i Viborg, og området omkring domkirken er byens historiske omdrejningspunkt. Med en bevilling på 47 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden skabes nu et nyt byrum og udeareal omkring den historiske bykerne.

A.P. Møller Fonden ønsker at bidrage til domkirkekvarterets rige kulturarv og benytte de mange fortællinger som afsæt for et nyt aktivt og moderne byrum i hjertet af Viborg. På samme måde skal de mange materialer af høj kvalitet, der allerede er i kvarteret, tænkes ind i de fremtidige løsninger, så deres fortællinger kommer med, og projektets CO2-aftryk begrænses.

Bevillingen er øremærket flere sammenhængende projekter, blandt andet opgraderingen af Stænderpladsen, der med sin centrale placering har potentiale til at blive et grønt ankomst- og samlingssted for domkirkekvarteret. Ambitionen er, at der her skabes et grønt byområde, der samtidig formidler stedets historie om magt og demokrati gennem virtuelle og fysiske virkemidler. De øvrige projekter består herudover af et nyt Viborg Museum, et Velkomstcenter for hele Hærvejen, flere og større udstillingsrum for Skovgaard Museet og aktivitetsmuligheder for Unesco Creative Space i Viborgs gamle rådhus.

En del af bevillingen er en arkitektkonkurrence om en helhedsplan for hele domkirkekvarteret. Det samlede projekt har et budget på omkring 150 millioner kroner.