Med Nationalpark Vadehavet som nabo ligger huset i enestående natur. Foto: Uffe Johansen

Det stråtækte hus er bygget i røde tegl med områdets forkærlighed for store tagflader. Foto: Uffe Johansen

Indenfor er optimalt lysindfald såvel som udsigten sikret med velplacerede vinduer. Foto: Uffe Johansen

Køkkenet er som resten af huset udstyret med de nyeste installationer og opvarmes med jordvarme. Foto: Uffe Johansen

Fra stuens tv-hjørne er der udsigt til det åbne landskab. Foto: Uffe Johansen

Det nye hus er bygget som led i bevaringsindsatsen for det gamle Vesterende og Østerende Ballum. Foto: Uffe Johansen

A.P. Møller Fondens sommerhus i Ballum er opført i 2016 som nærmeste nabo til den enestående Nationalpark Vadehavet. Det er tilgængeligt for A.P. Møller Mærsks medarbejdere på lejebasis hele året og beliggende i Ballum Vesterende syd for Ribe et par kilometer fra Rømø-dæmningen. Huset er bygget som led i Bevaringsfonden for Vesterende Ballum og Østerende Ballums istandsættelse af en stor del af landsbyen Ballum. Et arbejde, som blev gennemført via en donation fra A.P. Møller Fonden for at sikre, at Ballum-husenes grundlæggende og bevaringsværdige kvaliteter igen blev de bærende træk i bebyggelsen.

Sommerhuset, som er skabt af arkitektfirmaet Vandkunsten v. Jens Arnfred, er tilpasset det sydvestjyske kulturlandskab, som indpasser sig i den omkringliggende landsbys bygningsmasse, egnstypiske byggestil og materialevalg. Samtidig er huset et tidssvarende og moderne byggeri, der rent funktionelt leve op til tidens krav om energieffektivitet.

Sommerhuset (t.v.) er opført i Vesterende Ballum, der er koncentreret omkring en større kirke fra 1100-tallet. Foto: Uffe Johansen

Resultatet er et stråtækket hus i røde, sækkeskurede tegl, der har længdehusets form og er inspireret af områdets store tagflader. Beliggenheden på en bar mark under et højt himmelrum, hvor lyset og en markant horisontlinje dominerer, har haft stor betydning for bygningens formgivning. Udefra set er der tale om et hus, hvis lave facadehøjde giver plads til store tagflader. I gavlen mod vest er indsat panoramavinduer med udsigt til Vadehavet, mens man fra østsiden har direkte udgang fra de to soveværelser til haven. Indenfor er huset kendetegnet ved de to højloftede fællesrum, stuen og køkken-alrummet. Der er fire sovepladser fordelt på to værelser samt to ekstra sovepladser på hemsen under taget. Alle rum præges af den lyse træbeklædning på alle vægge og loftflader.

FAKTA

PROJEKT: Opførelse af sommerhus
STED: Ballum
PERIODE: 2015-2016
ARKITEKT: Tegnestuen Vandkunsten A/S
BYGHERRE: A.P. Møller Fonden
STØRRELSE: 150 m2