Det åndbare hus

Det åndbare hus er tækket med strå, der fordeler tagets fugt og afgiver den til luften. Foto: Jane Ostermann-Petersen
Testhuset i Ringsted er bygget til at kunne ånde fra yderst til inderst. Foto: Jane Ostermann-Petersen
Bæredygtige materialer giver minimal afgasning af skadelige stoffer, så der kan spares ventilation og varme. Foto: Jane Ostermann-Petersen
Indvendigt består væggene af lerpudsede gipsplader, der nogle steder er malet med naturmaling. Foto: Jane Ostermann-Petersen
Bæredygtigt fundament: Mod terræn er gulvet isoleret med opskummet restglas. Foto: Egen Vinding & Datter

Det Åndbare Hus er et testhus bygget i Ringsted. Huset indgår i et udviklingsprojekt, hvor målet er at dokumentere, at det er muligt at skabe et godt indeklima og samtidig sikre en meget lav belastning af miljø og ressourcer.

Det Åndbare Hus er bygget af miljøvenlige og bæredygtige materialer, der også er gode til at håndtere fugt. Derved sikres det, at der ikke ophobes fugt eller opstår problemer i konstruktionen. Byggematerialerne har samtidig et meget begrænset indhold af miljøskadelige stoffer, så der undgås skadelig afgasning i indeklimaet. Huset, der opfylder bygningsreglementets krav om tæthed, har et mindre behov for ventilation. Der kan derfor spares både el og ressourcer til ventilation.

Huset stod færdigt i 2016 og er på 144 m2. Det er blandt andet udviklet i samarbejde med Teknologisk Institut.

Tags

Byggeri og restaurering Klima og miljø