Brorfelde Observatorium blev etableret fra 1947 til 1964, da Københavns Universitet havde brug for et nyt sted at kigge på stjerner. Foto: Martin Lladó

Det historiske anlæg ligger på en høj bakke i De Sjællandske Alper ved Holbæk. Foto: Joe Kniesek

Fredede og restaurerede murstensbyggerier danner ramme om det nye oplevelsescenter. Foto: Martin Lladó

Hovedbygningen er ført tilbage til det oprindelige udtryk med bl.a. træbeklædte vægge. Foto: Martin Lladó

Hvert rum har vist sig at have sin egen originale farvepalet, som f.eks. orange vægge. Foto: Martin Lladó

Runde udkigsvinduer er en af de fine arkitektoniske detaljer, som møder besøgende. Foto: Joe Kniesek

En ny sovesal på første sal med plads til 35 elever kan bruges til lejrskoler. Foto: Martin Lladó

Brorfelde var berømt for at bygge instrumenter, og gæster kan naturligvis opleve fortidens kikkertmageri. Foto: Joe Kniesek

Brorfelde Observatorium

I et kuperet istidslandskab syd for Holbæk ligger det historiske Brorfelde Observatorium. Observatoriet blev opført i perioden 1953-1964 af arkitekt Kaj Gottlob og landskabsarkitekt Georg Georgsen. Frem til 1996 spillede Brorfelde Observatorium en central rolle i den danske og internationale forståelse af astronomi, særligt inden for kombination af astronomisk ekspertise og instrumentudvikling. I dag er bygningerne, landskabet og – som noget ganske unikt – mørket fredet.

En donation fra hhv. A.P. Møller Fonden og Nordea-fonden gjorde, at Holbæk Kommune i 2013 kunne erhverve Brorfelde Observatorium og de tilhørende bygninger og jord for at omdanne stedet til et naturvidenskabeligt opdagelsescenter.
I 2014-16 gennemgik observatoriet en gennemgribende istandsættelse, ombygning og funktionsændring af hovedbygningen og to tidligere tjenesteboliger, og et klimavenligt jordvarmeanlæg blev etableret for hele bygningsanlægget på i alt 11 bygninger. Dertil blev der blandt andet skabt en sovesal til lejrskolebrug, foredragslokale og andre mødelokaler. Projektets omdrejningspunkt har været at bevare stedets unikke stemning og karakter, samt bygningernes mange velbevarede detaljer.

I dag rummer stedet et opdagelsescenter med levende formidling af astronomi og naturvidenskab til besøgende i alle aldre, samt arbejdende værksteder, udstillings-, formidlings- og lejrskolefaciliteter.

FOKUS

PROJEKT: Bevaring og udvikling af Brorfelde Observatorium
STED: Brorfelde ved Holbæk
PROJEKTANSVARLIG: Holbæk Kommune
PERIODE: 2014-2016
STØTTE: 10 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
ANDEN STØTTE: Nordea Fonden
SE MERE: Brorfelde Observatorium

SE LIGNENDE PROJEKTER
Enghaveparken