Pris til nydesignet demenshave

Foto: Land+ Foto: Land+

Ved Svendborg Demensby er der anlagt en have, som i hele sin indretning er målrettet mennesker med demenslidelse. I haven finder man blandt andet en rislende bæk, et hønsehus, et drivhus og en pavillon, hvor man kan slå sig ned og nyde de dufte og lyde, der knytter sig til naturen og årstidernes skiften. Hele sanseapparatet er på arbejde, når man bevæger sig rundt på havens lyse stier, og den vækker en mærkbar, behagelig følelse af genkendelse.

Der er tale om et stykke pionerarbejde. Det er første gang, man i Danmark har designet en demenshave på baggrund af brugerinddragelse og forskning i betydningen af ophold i naturen for mennesker med demenslidelse.

Den A.P. Møllerske Støttefond har bidraget til realiseringen af haven med 4 mio. kr.

Haven er netop blevet tildelt en fornem pris for sine mange kvaliteter og sit store potentiale for at skabe en god hverdag for Demensbyens beboere. Prisen blev uddelt på det nyligt afholdte demenstopmøde i Aarhus arrangeret af Demensalliancen, der er et samarbejde mellem Ældre Sagen, FOA, PenSam, Dansk Sygeplejeråd og Ergoterapeutforeningen om en fælles vision om et demensvenligt Danmark.

Læs vores artikel om Demenshaven her