Det gamle søfort Middelgrundsfortet er omdannet til en ø for ungdommen. Foto: Det Danske Spejderkorps

Ungdommens Ø danner natur- og friluftsliv en ideel ramme for spejdernes arbejde med samarbejde, fællesskab og lederskab. Foto: Middelgrundsfonden

Øen er skabt af udgravningsmateriale fra Frihavnen og har et varieret og kuperet terræn. Foto: Det Danske Spejderkorps

Middelgrundsfortet i Øresund er blevet omdannet til en ø for ungdommen. I 2015 fik Spejderne øen foræret som en gave til hele den danske ungdom, og siden da er Ungdomsøen blevet til et mødested, et fristed, et fællesskab skabt af unge, for unge og med unge.

Fortet blev anlagt som en del af Københavns Befæstning og omfatter 65.000 kvadratmeter inklusiv bølgebryder, hvoraf bygningsarealet udgør 15.000 kvadratmeter. Der er desuden kilometervis af gangtunneler. Det betyder, at der er god plads til de mange unge, men også at renoveringsarbejdet har krævet et stort frivilligt engagement.

Ungdomsøen lægger hus til mange forskellige aktiviteter og arrangementer såsom ledelseskursus, tegneværksted og forskellige ø-ture. Man kan både besøge øen på en endagstur eller overnatte i de historiske omgivelser. Ambitionen med øen er at styrke unge i at blive aktive og engagerede mennesker, men alle kan besøge øen og udforske den efter egen interesse.

FAKTA 

PROJEKT: Erhvervelse af ø
STED: Middelgrundsfortet, Øresund
PERIODE: 2015
EJERE: Middelgrundsfonden
PROJEKTANSVARLIG: Spejderne: Det Danske Spejderkorps, KFUM-Spejderne, De grønne pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig
STØRRELSE: 65.000 m2, heraf 15.000 m2 beboelse
STØTTE: 10 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
ANDEN STØTTE: 10 mio. kr. fra Nordea-fonden
SE MERE: Ungdomsøen