For små børn er klassisk musik bare musik. De skelner ikke mellem forskellige musikarter, fortæller cand.mag. i musikvidenskab Gabriella Meinert-Medici. Men børn hører for det meste ikke denne musik, og det er ærgerligt, mener hun, for klassisk musik kan skærpe sanserne og koncentrationsevnen hos børn. De kan slappe af til den, danse til den og få stimuleret deres kreativitet. Derfor har hun undfanget Genklange, et klassisk musikinitiativ for børn. Det startede i 2013 og går ud på "at præsentere klassisk musik for børn på en naturlig, sjov og hyggelig måde, så det måske bliver en naturlig del af deres hverdag".
Genklange arrangerer klassiske koncerter og musikworkshops i Gentofte og på Amager for børn mellem tre og seks år. Derudover driver Genklange et projekt rettet mod børn i de boligsociale områder. De børn får man nemlig ikke fat i ved de almindelige børnekoncerter, siger Gabriella Meinert-Medici.
Børnene her har ofte etnisk minoritetsbaggrund og sproglige udfordringer, og gennem et nøje tilrettelagt tremånedersforløb støttet af områdernes daginstitutioner får de mulighed for at opleve klassisk musik og dens gode indflydelse. Forløbet inkluderer workshops, mulighed for at prøve forskellige instrumenter, sang, koncerter og meget andet.
I 2015 har Gabriella Meinert-Medici kørt 12 tremånedersforløb i tre udsatte boligområder: Værebroparken, Urbanplanen og Lundtoftegade i København med deltagelse af i alt 140 børn. Det musikalske omdrejningspunkt er den danske komponist Carl Nielsen. "Gennem hans musik, sange og historie lærer børnene om Danmark før i tiden og Danmark i dag. Projektet handler også om sprog, og her er Carl Nielsens sange og sangtekster særligt gode. Hedder det en lærkerede eller et lærkerede, for eksempel? Helt enkle ting, der gør, at vi kan styrke sproget", fortæller hun.
Som en del af projektet får børnene et hæfte om Carl Nielsens liv, og det bliver læst op af enten forældre eller pædagoger. Børnene får også en CD, der flittigt bliver hørt derhjemme, ifølge forældretilbagemeldinger. Institutionen får et kompendium over forløbet og deltager aktivt i projektet. "Det gode ved at have daginstitutionerne med er, at børnene skal deltage, så musikken bliver en del af deres hverdag. Børnene er fuldstændig fordomsfrie over for musikken og går til den med åbne ører og øjne".
En gang om måneden laver Gabriella Meinert-Medici en workshop på de forskellige daginstitutioner og fortæller historier om Carl Nielsen. Hun har instrumenter med, blandt andet en stor violin og små børnevioliner, så børnene kan prøve at spille det instrument, Carl Nielsen spillede.
Hvert tremånedersforløb bliver evalueret. En af meldingerne fra daginstitutionerne er, at børnene åbner op for flere færdigheder via mødet med den klassiske musik. Fordi hovedparten af børnene slet ikke kender til denne musik, er alle nemlig på sammen niveau.
"Pædagogerne fortæller, at mange hverdagsmønstre forsvinder, og helt nye sider af børnene kommer frem. Nogle, der er generte, tør for eksempel lidt mere", fortæller Gabriella Meinert-Medici.
Det er ikke et mål, at børnene skal spille et instrument, men det blev resultatet af projektet for en lille pige med nordafrikansk baggrund i Lundtoftegadekvarteret. Hun var så glad for at spille violin, at hendes mor ville sende hende til undervisning. "Det rykker virkelig, når vi ser en forælder støtte sit barn i noget, hun gerne vil".
I de boligsociale områder er en af de store udfordringer nemlig at engagere forældrene. Ofte har de ingen tradition for at prioritere det, deres børn laver i børnehaverne. Derfor kulminerer workshopforløbet med en koncert for børnene, deres forældre og søskende med et ti mand stort orkester på et bibliotek, i et medborgerhus eller på en skole. Forældrene oplever her børnenes engagement i musikken og hører dem synge. På den måde får forældrene også mulighed for at opleve og tage del i en del af det danske kulturliv, som de normalt ikke bliver eksponeret for, og efterfølgende bliver det lettere for dem at gøre brug af kulturinstitutionerne i lokalområdet. "I tilfældet Værebro Bibliotek betyder samarbejdet, at personalet møder mennesker, der aldrig har gæstet biblioteket før. Og kontakten til bibliotekaren gør, at de lærer bibliotekets muligheder at kende", siger Gabrielle Meinert-Medici.
En række musikere samarbejder med Genklange omkring det boligsociale projekt. Det gælder blandt andet orkesteret Ensemble Felix med fem blæsere og fem strygere. De står for den afsluttende koncert og glæder sig over at spille steder, hvor der normalt ikke kommer et minisymfoniorkester.
Børnene er nysgerrige, og efter en 35 minutter lang koncert med korte musikalske indslag, sang med børnene og historier om stykkerne vil de gerne prøve instrumenterne og snakke med musikerne.
"Det giver os meget som musikere at opleve deres umiddelbarhed. Mange af de normer, man forbinder med klassisk musik, er ikke til stede, når det drejer sig om børn, og det er ret befriende", siger violinist Louise Broch fra Ensemble Felix.
Støtten til Genklanges arbejde i de boligsociale områder er blot én af mange donationer fra A.P. Møller Fonden til musikinitiativer over hele landet. Andre donationer er tidligere gået til festivaler for kammermusik, nordisk sang, avantgardemusik, jazz og nyskreven musik samt musikforestillinger.
Redaktionen afsluttet december 2016