Den Kongelige Ballets store USA-turné i 2011 satte balletten på verdenskortet. Her Jean-Lucien Massot og Amy Watson i Lost On Slow. Foto: Per Morten Abrahamsen

Balletten er ikke kun det, man ser på scenen:
Påklædere, frisører, lysfolk og sceneteknikere spiller også en central rolle. Foto: Peter Hove Olesen

14 containere fyldt med sceneudstyr og kostumer fulgte med rundt på turnéen. Her forberedes sceneskift i balletten Napoli. Foto: Peter Hove Olesen

Scenografien er en de meget roste detaljer i balletten Et Folkesagn. Foto: Per Morten Abrahamsen

Den Kongelige Ballet på USA-turné

Den Kongelige Ballet er et internationalt anerkendte balletkompagni. Kompagniet er et af verdens ældste balletkompagnier, og stammer fra 1748, da Det Kongelige Teater blev stiftet.

Selv om den primære forpligtelse er at være et nationalt teater, er turnéer og internationale engagementer vigtige for Den Kongelige Ballets fortsatte udvikling. For det bidrager til at højne ballettens kvalitet og styrke dens rolle som kulturel ambassadør for Danmark.

I sommeren 2011 var Den Kongelige Ballet på den største amerikanske turné i 50 år. Kompagniet dansede 27 forestillinger i løbet af den én måned. Turnéen startede i Californien med byerne Orange County og Berkeley og fortsatte på østkysten med Washington og New York. Programmet omfattede blandt andet Bournonville-klassikere Sylfiden, Et folkesagn og Napoli, Flemming Flindts Enetime, Jorma Elos Lost on Slow og balletmester Nikolaj Hübbes egen Bournonville Variationer.

Under turnéen blev kompagniet rost af selv de mest kritiske anmeldere.

Missionen med USA-turnéen var at sætte balletten på verdenskortet og placere Den Kongelige Ballet i verdenseliten. Efter turnéen kom der øget efterspørgsel på Den Kongelige Ballet. Blandt andet blev ensemblet inviteret til Paris’ Opera med alt betalt i januar 2012. Og i januar 2013 åbnede balletten det nye operahus i Omans hovedstad Muscat og kunne præsentere den danske ballettradition for en ny del af verden.

USA-turnéen blev finansieret af A.P. Møller Fonden, der også finansierede ballettens store turnéer i USA i 1950’erne og 1960’erne.

FAKTA

PROJEKT: Den Kongelige Ballets turné i USA
STED: San Francisco og Costa Mesa (Californien), Washington og New York
BALLETMESTER: Nikolaj Hübbe
PERIODE: Sommeren 2011
STØTTE: 10 mio kr. fra A.P. Møller Fonden