The Ocean Cleanup

Foto: The Ocean Cleanup

Foto: The Ocean Cleanup

Plastikforurening i verdens oceaner med dens negative påvirkning af 700 arter og forurening af fødekæderne er et af tidens største miljøspørgsmål.

The Ocean Cleanup er en international almennyttig organisation, som siden 2013 har arbejdet på at fjerne plastik fra havmiljøet. Det sker ved at udvikle sikre, skalerbare og effektive opsamlingsmetoder i oceanerne og ved flodudløb. Målet er, at 90 procent af alt plastikaffald er fjernet fra oceanerne i 2040. Den indsamlede plastik genanvendes i videst muligt omfang.

The Ocean Cleanup har siden sin start udviklet og testet flere opsamlingsmetoder, som løbende er blevet skaleret og afprøvet i Stillehavets store affaldsøer. A.P. Møller Mærsk og Mærsk Supply Service har medvirket til indsatsen ved bl.a. at stille skibe og medarbejdere til rådighed.

I 2023 – 24 vil der blive arbejdet på at opsamle og validere erfaringerne fra projektets såkaldte 3. fase, herunder søge en forbedring i forholdet mellem CO2 udledning i tilknytning til arbejdet med opsamling, og de indsamlede mængder. Der vil være fokus på efterfølgende at kunne overføre erfaringerne med det anvendte opsamlingsudstyr til andre typer skibe end de nuværende forsyningsskibe. Mærsk Supply Service og A.P. Møller – Mærsk medvirker ligeledes i projektet.

A.P. Møller Fonden har støttet The Ocean Cleanup med 17,5 millioner USD, som er målrettet offshore-aktiviteterne i 2023 og 2024, som gør det muligt for The Ocean Cleanup at gennemføre alle aktiviteterne i denne afsluttende testfase.

Tags

FAKTA

PROJEKT: Oprensning af plastik fra verdenshavene
ORGANISATION: The Ocean Cleanup
PERIODE: 2023-2024
STØTTE: 17,5 millioner USD fra A.P. Møller Fonden