Thorvaldsens lofter

Over 4.000 kvadratmeter dekorerede lofter er blevet istandsat på Thorvaldsens Museum. Foto: BO KIERKEGAARD ApS
Det færdigrestaurerede loft i Rum 2. Undervejs blev restaureringen nøje dokumenteret, så erfaringerne kan deles med andre. Foto: BO KIERKEGAARD ApS
Det krævende og minutiøse arbejde foregik i to rum ad gangen, og publikum havde mulighed for at følge med i projektet. Foto: BO KIERKEGAARD ApS

Thorvaldsens Museum i København er fra 1848 og landets første museumsbygning. I bygningens mange lofter kan man finde en mangfoldighed af farvestrålende fresker med motiver og kompositioner som i Pompeji og det antikke Rom.

Udsmykningen af lofterne blev udført i perioden 1843 til 1848 af fyrre yngre danske kunstnere – både malere, billedhuggere og stukkatører – hvor blandt andet blomstermaler William Hammer og én af dansk guldalderkunst største navne, Christian Købke, var iblandt.

Med en bevilling fra A.P. Møller Fonden er de over 4.000 kvadratmeter dekorerede lofter blevet restaureret. Arbejdet har fordelt sig over forskellige skadetyper herunder ældre vandskaber, forskellige lag puds, farve og gips, der har siddet løst, og revnedannelser i en stor del af lofterne.

Hele restaureringsprocessen er blevet løbende dokumenteret med hensyn til anvendte metoder og materialer, så museet kan dele sine erfaringer med andre i eftertiden.

Tags

Byggeri og restaurering Kunst og kultur