Kvindehuset i Gothersgade

Omfattende istandsættelse fremtidssikrer rammerne for psykologisk rådgivning og frivillige

I fire etager bag den røde facade findes Danmarks og Nordens eneste Kvindehus. Foto: Janne Klerk I fire etager bag den røde facade findes Danmarks og Nordens eneste Kvindehus. Foto: Janne Klerk

Huset med den smukke, røde facade på Gothersgade 37 i København har siden 1978 heddet Kvindehuset. Oprindelig blev det opført i 1837 for apoteker Nicolai Tychsen og har siden sin tid som beboelse huset forskellige fagforbund. I 1978 stillede Københavns Kommune det til rådighed for den danske Kvindebevægelse, og i dag er det Danmarks og Nordens eneste Kvindehus. Det drives af frivillige.

Brunhilde og Femø
Mange års brug har slidt på huset, og derfor har det netop gennemgået en større istandsættelse og modernisering, der gør det anvendeligt som Kvindehus mange år frem i tiden.

Bygningens 798 m2 fordeler sig på fire etager. I det daglige bruges det af forskellige kvindegrupper, herunder Femøgruppen, som stadig arrangerer sommerlejr for kvinder og børn på den lille danske ø Femø i Smålandsfarvandet. Desuden råder Kvinderådgivningen Brunhilde over et par etager, hvor der tilbydes gratis psykologisk rådgivning for kvinder. I Kvindehusets høje kælder med indgang fra Gothersgade har der gennem mange år været genbrugsbutik og galleri, og ellers rummer bygningen kontorer, café og en stor festsal på fjerde sal samt diverse musikøvelokaler oppe under taget.

På fjerde sal er den røde festsal renoveret og klar til nye koncerter og fester. Foto: Janne Klerk
Kvinderådgivningen Brunhilde råder over to etager, her et af de nyistandsatte kontorer. Foto: Janne Klerk
I de før meget nedslidte terapilokaler er vægge og gulve istandsat og møblerne nye. Foto: Janne Klerk
De studerende, som lægger frivilligt arbejde i rådgivningen, spiser frokost i det nye køkken. Foto: Janne Klerk
Udvendig er facaden til gade og gård renoveret, og alle vinduer er skiftet. Foto: Janne Klerk
I hele Kvindehuset er alle VVS- og elinstallationer udskiftet med tidssvarende. Foto: Janne Klerk
Efter godt 40 år som Kvindehus er Gothersgade 37 nu klar til at blive brugt i mange flere år. Foto: Janne Klerk

Nye vinduer, bedre varme
Særlig Kvinderådgivningen Brunhilde døjede før istandsættelsen med utidssvarende forhold. Det fortæller Sissel Nyskov Irgens-Møller. Som kandidatstuderende gennem et år var hun tilknyttet rådgivningen og opholdt sig derfor en del i de nedslidte rum. Ordningen for kvindelige psykologistuderende, der vælger at lægge en frivilligindsats i Kvinderådgivningen Brunhilde, er, at de påtager sig at gennemføre seks terapeutiske samtaleforløb over en periode på 30 uger; til gengæld kan de søge en specialeplads i rådgivningens store specialekontor, når de skal i gang med at skrive speciale. For Sissel har det frivillige arbejde ud over studierelevans haft stor betydning efterfølgende, fortæller hun: ”Ikke mindst i forhold til at skulle søge job, fordi jeg rent faktisk har fået noget praktisk erfaring. Og samtidig haft mulighed for at sparre med en masse medstuderende og lære faget på den måde”.

Gamle vinduer gjorde det svært at varme huset op før renoveringen. Foto: Københavns Kommune Gamle vinduer gjorde det svært at varme huset op før renoveringen. Foto: Københavns Kommune

I specialekontoret, hvor Sissel sad sammen med sine medstuderende, er der store vinduer ud mod Gothersgade. Før istandsættelsen var varmeregningen stor, husker hun med et lille smil på læben, så man næsten fornemmer, hvor svært det store rum må have været at varme op i de kolde måneder af året. Som led i moderniseringen er vinduerne blevet udskiftet, ligesom det er tilfældet i resten af Kvindehuset. Suppleret af nye varmeapparater og isolering under alle vinduer er indeklimaet rent temperaturmæssigt derfor et helt andet og mere behageligt i dag.

Føles mere professionelt nu
Med istandsættelsen har Kvinderådgivningen Brunhilde endvidere fået tilføjet to ekstra terapirum samt helt nye køkkenfaciliteter og nyt møblement i køkkenet og alle rådgivningens lokaler. Alle væg- og gulvflader har fået en omgang, så rummene fremstår lyse, imødekommende og parate til at tage imod de kvinder over 18 år i København, der ikke for egne midler har råd til terapeutisk bistand andet sted.

I rådgivningen kan man nu tilbyde samtale i imødekommende og samtidig afskærmede lokaler. Foto: Janne Klerk I rådgivningen kan man nu tilbyde samtale i imødekommende og samtidig afskærmede lokaler. Foto: Janne Klerk

Især de nye terapirum er noget, Sissel Nyskov lovpriser. Før var det ene terapirum adskilt fra specialekontoret af en skillevæg. Nu er der opført en rigtig væg med passende lydisolering, så samtaleforløbene kan foregå under fortrolige og afskærmede forhold. ”Det føles mere professionelt, at man ikke skal undskylde for forholdene, men at det nu er helt almindelige, neutrale rammer, kvinderne kan komme i uden at blive distraheret af træk og grimme, hullede vægge”.

Ordentlige forhold for store arrangementer
Trappeopgangen der forbinder husets etager, og af den grund var særligt medtaget, er totalrenoveret med ny smuk gulvbelægning på alle trin, samt istandsatte vægge og nye vinduer.

De fire etagers trappeopgang er totalrenoveret fra trin til vægge. Foto: Janne Klerk De fire etagers trappeopgang er totalrenoveret fra trin til vægge. Foto: Janne Klerk

I hele Kvindehuset er alle VVS- og elinstallationer udskiftet med tidssvarende. Der er installeret nye toiletter og køkkenfaciliteter på første sal i tilknytning til husets café, og i kombination med, at festsalen på fjerde sal er gennemgribende renoveret, er de større arrangementer, huset løbende afholder, sikret ordentlige og opdaterede forhold.

Det gamle hus var ”et sjovt hus, der emmede af historie” fortæller Sissel Nyskov, men fordi tingene var ”ved at falde fra hinanden”, har den store istandsættelse og modernisering været kærkommen. Desuden ”er det en generel oplevelse af at blive værdsat for sit frivillige arbejde, at man får de goder at være i lækre lokaler med ordentlige faciliteter”, uddyber hun.

Redaktionen afsluttet april 2019

Tags

Byggeri og restaurering Sundhed