Magnetisk resonans-hyperpolarisering

Foto: MR Centret ved Aarhus Universitetshospital Skejby

På MR Centret ved Aarhus Universitetshospital Skejby har medarbejderne siden 2012 arbejdet med en avanceret billeddiagnostik kaldet magnetisk resonans-hyperpolarisering. MR-hyperpolarisering er en metode, som er følsom nok til at registrere stofskifteændringer i blandt andet kræftceller og levere et mere præcist billede til læger og patienter af, om en given kræftbehandling virker eller ej. Teknikken bygger på den MR-scanningsteknologi, man har anvendt siden 1980’erne, koblet med den danskudviklede teknologi hyperpolarisering, der øger MR-scanningens følsomhed.

Perspektivet er, at lægerne allerede inden for en uge eller 14 dage kan se, om behandling af eksempelvis den aggressive kræftform bugspytkirtelkræft virker. Tidligere gik der flere uger eller måneder. Via en donation fra A.P. Møller Fonden har MR Centret kunnet anskaffe en state-of-the-art MR-scanner med de præcise specifikationer, der skal til for at fungere optimalt sammen med hyperpolariseringsteknologien.

Der er ganske få hospitaler i verden, der arbejder med MR-hyperpolarisering, og Danmark er med i den absolutte front i arbejdet med teknologien og dens mange anvendelsesmuligheder.

Tags

FAKTA

PROJEKT: Anskaffelse af specialiseret MR-scanner
STED: MR Centret, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitetshospital Skejby
PERIODE: 2017
STØTTE: 17,5 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
TIDLIGERE STØTTE: 12,7 mio. kr. til hyperpolarisator (2012)
SE MERE: The MR Research Centre