Troldespringvandet fra 1923 er et vartegn for Vejen og det effektfulde centrum i kunstmuseets anlæg. Foto: Mads Hansen

Naturen er inviteret ind i anlæggets have med frugttræer og bærbuske. I forgrunden Bjørn Nørgaards låge. Foto: Udvikling Vejen

I et hjørne af haven er en drikkebrønd af Hansen Jacobsen genopstået. Foto: Pernille Klemp

Vejen Kunstmuseum

Efter en gennemgribende renovering af haven og museumspladsen er Vejen Kunstmuseum rykket helt ud til fortovskanten, hvilket har givet både museet og besøgende mulighed for at udnytte det store uderum.

Med renoveringen af haveanlægget har det været en ambition at skabe en åben og grøn oase, fremfor den tidligere tillukkethed der prægede haven. Der er blevet plantet frugttræer og frugtbuske med jordbær som bunddække, og det giver både en smuk blomstring om foråret, men også et levende nærvær, når både borgere og turister kommer forbi og plukker jordbær eller æbler.

I haveanlæggets centrum ligger byens vartegn: Troldespringvandet fra 1923. Springvandet er ligesom museet skabt af billedhugger Niels Hansen Jacobsen. Dengang blev kun trolden støbt i bronze, men nu er alle figurer på springvandet i bronze, og kummen er modelleret op i beton igen.

Museet selv benytter haven til for eksempel Troldetræf og værkstedsaktiviteter og både skoleklasser og billedskolens elever benytter haven til pauser og til arbejdsareal.

FAKTA

PROJEKT: Renovering af museumsanlæg og restaurering af Troldespringvandet
STED: Vejen Museum
PERIODE: 2008 (springvand) og 2012-13 (haveomlægning)
ARKITEKT: Schul Landskabsarkitekter
BYGHERRE: Vejens Kunstmuseum/Vejen Kommune
STØTTE: 6 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
ANDEN STØTTE: Ny Carlsbergfondet og Vejen Kommune