Den nyrestaurerede pragtsal. Foto: Jens Lindhe

Alle paneler er restaureret og marmoreringen gennemgået og retoucheret. Foto: Jens Lindhe

Audiensgangen er undergået restaurering. Foto før (tv.): Det Nationalhistoriske Museum, foto efter (th.): Jens Lindhe

Alle malerier har været nedtaget for at blive renset og retoucheret. Foto: Det Nationalhistoriske Museum

Landets fremmeste konservatorer og forskere har været involveret i restaureringen. Foto: Jens Lindhe

Den delvist smuldrende stuk med bl.a. såkaldt bruskbarok er blevet gennemgået, kompletteret og hvidtet. Foto: Jens Lindhe

Der er kun anvendt materialer, som man også ville have brugt, dengang rummet blev lavet i 1680’erne. Foto: Jens Lindhe

Audienssalen på Frederiksborg Slot

Audienssalen på Frederiksborg Slot repræsenterer på fornemmeste vis barokkens arkitektur og udsmykning. Salen har imponeret tusindvis besøgende gennem mere end 300 år. Ligeså mange har vandret gennem den rigt ornamenterede Audiensgang, der fører over Slotssøen og ind i Audienssalen.

Audienssalen og Audiensgangen blev skabt i 1680’erne af Christian 5.’s generalbygmester Lambert van Haven med hjælp fra tidens fremmeste håndværkere og kunstnere. Audiensgangen er dekoreret med stukke og 36 malerier, som i deres udskårne rammer er eksempler på baroktidens malerkunst. I Audienssalens kuppelhvælv bærer stukengle Christian 5.’s krone og monogram, mens væggene blandt andet er dekoreret med de oldenborgske konger malet af den franske kunstner Jacob d’Agar.

I 2012 startede en omfattende restaurering af Audienssalen og Audiensgangen finansieret af A.P. Møller Fonden på 23,5 mio. kroner. Som en del af restaureringen blev den smuldrede stuk kompletteret og hvidtet. Alle malerier inklusiv det store plafondmaleri i kuppelloftet blev nedtaget for at blive renset og retoucheret. Også paneler og marmorgulve blev restaureret, og marmoreringen gennemgået og retoucheret.

Den nyrestaurerede Audienssal og -gang åbnede i foråret 2016 og byder i dag på en rejse i tid og rum, hvor den besøgende kan opleve, hvordan arkitektur, dekorationer og kunst fra barokkens tid komplimenterer hinanden i en helhed.

FAKTA 

PROJEKT: Restaurering af Audienssal & Audiensgang på Frederiksborg Slot
STED: Hillerød, på tre holme i slotssøen
PERIODE: 2011- 2016
BYGHERRE: Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme i samarbejde med Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg
STØTTE: 23,5 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
ANDRE STEDER: Siden 1977 støtte til slottene: Amalienborg, Charlottenlund, Christiansborg, Fredensborg, Frederiksberg, Jægerspris, Kronborg, Rosenborg og Sønderborg.
SE MERE: Frederiksborg Slot