K.B. Hallen anno 2018

Den ikoniske hal er genopstået med tydeligt slægtskab til sin historiske forgænger

K.B. Hallens profil med det hvælvede tag er efter syv år tilbage som et genkendeligt vartegn i Storkøbenhavn. Foto: Niels Nygaard

En katastrofal brand ramte K.B. Hallen på Frederiksberg i september 2011. Hovedhallen med den karakteristiske bue udbrændte, mens en brandmur formåede at redde resten af sportsanlægget med træningshaller, omklædningsområder, café, den berømte pejsesal og boldklubbens store historiske samling.

Den gamle hal med den ikoniske bue var et hovedværk i dansk arkitektur fra 1930'erne. Foto: Frederiksberg Stadsarkiv Den gamle hal med den ikoniske bue var et hovedværk i dansk arkitektur fra 1930'erne. Foto: Frederiksberg Stadsarkiv

Syv år senere er K.B. Hallen som en anden Fugl Føniks genopstået i en moderne og langt mere tidssvarende version. Men i respekt for sin ikoniske forgænger har den nye hal klare arkitektoniske referencer til sin forgænger. Det gælder ikke mindst buen. Dermed er K.B. Hallens profil med det hvælvede tag igen tilbage som et genkendeligt vartegn i Storkøbenhavn. A.P. Møller Fonden har støttet byggeriet med 55 mio. kr.

Et hovedværk i dansk arkitektur
Siden åbningen i 1938 er publikum strømmet til for at opleve sport i topklasse, høre koncerter med verdensnavne eller for at gå til messer, udstillinger og events. Listen af celebrities, der har indtaget hallen, er lang. Til de legendariske minder hører den første og eneste koncert med The Beatles i Danmark i 1964.

Sammen med arkitekterne har vi forsøgt at skabe en ramme, som skriver sig ind i kulturarven.
Niels-Christian Holmstrøm, bestyrelsesformand i KB
En af de unikke detaljer ved den gamle hal var den specialdesignede KB-lampe, skabt af Poul Henningsen. Foto: Frederiksberg Stadsarkiv En af de unikke detaljer ved den gamle hal var den specialdesignede KB-lampe, skabt af Poul Henningsen. Foto: Frederiksberg Stadsarkiv

Hans Hansens bygning var samtidig et af hovedværkerne i dansk funkisarkitektur med mange unikke detaljer – blandt dem PH's specialdesignede KB-lamper. K.B. Hallen har derfor en særlig plads hos generationer af danskere, og mange havde håbet, at den originale hal kunne genskabes. De tekniske undersøgelser viste imidlertid, at de bærende konstruktioner ikke stod til at redde. I stedet kommer sports- og kulturbegivenheder til at fortsætte i nye rammer, der langt bedre kan indfri de krav, man i dag stiller til en velfungerende hal og velsmurt eventmaskine.

Visionen bag den nye hal
Ikke mindre væsentligt er det for KB, Kjøbenhavns Boldklub, at de over 4.500 medlemmer – fra miniputterne til de topprofessionelle – igen kan bruge bygningen sådan, som de har gjort i de foregående otte årtier. Klubben regner således med selv at disponere over hallen i minimum 1/3 af tiden, fortæller KB's bestyrelsesformand Niels-Christian Holmstrøm:

I sin genopståede form åbner K.B. Hallen sig mere mod lokalområdet. Foto: Niels Nygaard I sin genopståede form åbner K.B. Hallen sig mere mod lokalområdet. Foto: Niels Nygaard

"Sammen med arkitekterne har vi forsøgt at skabe en ramme, som skriver sig ind i kulturarven. Men det væsentlige er dét, der foregår af sport og kultur. Dét giver den nye hal sin identitet, ligesom den skal skabe aktiviteter og oplevelser for vores medlemmer. Den nye hal skal også åbne sig mod lokalområdet og byen. Der er meget kultur på det indre Frederiksberg. Men ikke herude. Derfor er K.B. Hallen vigtig for bydelen".

Snittet mellem historie og fremtid
Christensen & Co. Arkitekter (CCO), der vandt arkitektkonkurrencen, har stået i spidsen for at skabe en tidssvarende hal til sport, musik og andre typer af events.

Et galleri omkranser det store eventrum på tre sider. Foto: Niels Nygaard Et galleri omkranser det store eventrum på tre sider. Foto: Niels Nygaard

"Den oprindelige hal har jo en helt særlig arkitektonisk status, ligesom den over årene har knyttet mange mennesker sammen sportsligt, kulturelt og socialt. Så det var med stor ærefrygt, at vi kastede os ud i at finde det rigtige snit mellem dét at lave en hal, der respekterer historien og føjer sig til de 2/3 af KB's anlæg, der heldigvis ikke brændte, og dét at bygge moderne arkitektur, som matcher dét, en hal skal kunne i 2018", forklarer arkitekt og kreativ direktør Michael Christensen.

Den nye hal er altså ikke en klon, men indeholder karakteristiske træk, som man klart genkender fra den gamle hal. Ud over buen og det hvælvede tag gælder det bl.a. hjørnegondolerne i førstesalsniveau. I 2018-versionen er gondolerne omfortolket til et galleri, som omkranser det store eventrum på tre sider. Den ekstra plads er udnyttet til ét sammenhængende foyerområde med barer og lounger. Den åbne forbindelse i to plan med dobbelttrappe mellem forhallen og galleriet understøtter oplevelsen af rummelighed og lys.

Når det er mørkt, kan man udefra se Viera Collaros lysskulptur på endevæggen. Foto: Niels Nygaard Når det er mørkt, kan man udefra se Viera Collaros lysskulptur på endevæggen. Foto: Niels Nygaard

Hvor den gamle hal havde en lukket gavlbue ud mod Peter Bangs Vej, er den nye i glas således, at dagslyset kan strømme ind, og man også udefra, når det er mørkt, kan få glæde af en lysskulptur i form af tre bueslag, som den dansk-tjekkiske billedkunstner Viera Collaro har skabt til endevæggen.

Større end den gamle
En anden fordel i forhold til tidligere er, at hallen har fået fuld kælder. Her finder man bl.a. garderobe- og toiletfaciliteter, der kan servicere de op mod 5.000 tilskuere, som K.B. Hallen kan rumme. Antallet af dame- og herretoiletter kan endda tilpasses publikums sammensætning. Kælderniveauet er også udnyttet til lagerkapacitet, scenelift og al den avancerede teknik, herunder ventilations- og varmeanlæg, der er nødvendig i dag. Endelig har boldklubbens medlemmer fået fem mindre boldbaner og en fitnessafdeling.

Den nye hal er højere, bredere og mere fleksibel end sin forgænger. Foto: Niels Nygaard Den nye hal er højere, bredere og mere fleksibel end sin forgænger. Foto: Niels Nygaard

Den nye hal er højere og bredere end sin forgænger. Det har bl.a. givet plads til en bagscene samt flere faciliteter til sportsudøvere, artister og andre medvirkende. Det er der god brug for til koncerter. Store bands og solister medbringer ofte en medarbejderstab på 50-60 mennesker. En af de vigtigste pointer er dog, at hallen nu kan matche de internationale dimensioner, som gælder for håndboldbaner i dag.

Effektiv eventmaskine vi får glæde af
De faste tribuner er i den nye version afløst af fleksible tribuneopstillinger, påpeger Michael Christensen: "Det var flot med de faste stole, men vældig upraktisk til en vild rockkoncert. En moderne hal skal være en effektiv maskine, så tilskuerpladserne hurtigt kan omstilles fra én eventtype til en anden samtidig med, at der er træning i kælderniveau og afvikles en konference i galleriet".

Et aktiv er også, at loftet nu kan bære over 50 tons lys og scenegrej, så man kan iscenesætte hallen på alle mulige måder. "Da K.B. Hallen blev bygget i 1938, var den optimal for tiden. Men den havde nogle begrænsninger. Det nye hus er meget mere funktionelt, og jeg tror, at vi – ikke mindst børnene og de unge i klubben – får stor glæde af det. Men vi får også glæde af det som sportsarena og kulturhus", slutter Niels-Christian Holmstrøm.

Redaktionen afsluttet november 2016
Artiklen er opdateret i december 2018

Tags

Byggeri og restaurering