Sejlsportscenter i Aarhus

Nyt internationalt center skal fastholde Danmark som førende sejlsportsnation

I august 2018 får sejlsportscenteret sin internationale ilddåb, når Aarhus er vært for VM i sejlsport. Foto: Peter Brøgger

To unge kvinder bugserer deres 49-jolle ud fra bådehallen i Aarhus Internationale Sejlsportscenter. Ubesværet glider den under porten med sin 8,5 meter høje mast og fuld sejlføring. Få minutter efter er den i vandet og forsvundet rundt om molen. Uden at have brugt en masse tid på klargøring kan de to elitesejlere koncentrere sig om dagens træning på bugten.

Det har været et afgørende formål med centeret at optimere træningstiden for både bredden og eliten, fortæller Hans Skou, bestyrelsesformand for Fonden Aarhus Internationale Sejlsportscenter, som står bag etableringen og driften af det nye sejlermekka: ”Alle olympiske bådtyper kan køre ind i bådehallerne med fuld rig. Normalt bruger sejlerne 1/3 af deres tid på at rigge til, en 1/3 på at træne og 1/3 på at rigge af. Nu har de fået langt mere effektiv træningstid på vandet”.

Centeret tilgodeser både eliten og bredden i sejlsport. Her et stævne for optimistjoller i juni. Foto: Peter Brøgger
Siden åbningen i maj 2018 har der været masser af aktivitet i bugten ved centeret. Foto: Peter Brøgger
Placeret ud til en offentlig promenade er centeret med til at skabe liv i den nye bydel, Aarhus Ø. Foto: Peter Brøgger
Forbipasserende kan bl.a. følge med i arbejdet i de store bådehaller. Foto: Peter Brøgger
Ud over bådehaller er der bl.a. faciliteter til omklædning, fysisk træning og overnatning for brugerne. Foto: Peter Brøgger
Sejlerudstyr er farverigt, og derfor er byggeriet både ude og inde holdt i en diskret grå farvepalet. Foto: Peter Brøgger

For eliten, bredden og offentligheden
En perlerække af VM- og OL-medaljer har i tidens løb placeret dansk sejlsport i den absolutte verdenselite. Men konkurrencen er hård, og det kræver en stor indsats af de nye generationer at fastholde den flotte position. Seks sejlklubber i aarhusområdet er derfor gået sammen for at give sejlerne de bedst mulige rammer og træningsforhold. Centeret er også åbent for andre danske klubber og internationale sejlere. ”Sejlsportscenteret har fået den højeste internationale klassificering for sine træningsfaciliteter. Det har kun fem andre centre i verden”, påpeger Hans Skou.

Det nye center ligger optimalt ved indsejlingen til lystbåde- og træskibshavnen i den nye bydel, Aarhus Ø. I tilgift kan brugere og besøgende glæde sig over det flotte panorama ind over midtbyen, Risskov og bugten med Mols i det fjerne.

Det nye center ligger optimalt ved indsejlingen til lystbåde- og træskibshavnen i Aarhus Ø. Foto: Peter Brøgger Det nye center ligger optimalt ved indsejlingen til lystbåde- og træskibshavnen i Aarhus Ø. Foto: Peter Brøgger

Den danske model
Centeret skal også tilgodese bredden i sejlsport, ligesom offentligheden er velkommen, understreger Hans Skou: ”Som andre idrætsgrene har sejlsporten behov for at tiltrække nye medlemmer. Det kan centeret understøtte, ligesom de gode rammer kan motivere sejlklubbernes medlemmer til at blive instruktører og ledere”.

Sejlklubbernes almindelige medlemmer får desuden deres gang i centeret som frivillige ved events, eller når de deltager i turkapsejladser, som starter eller slutter ud for centeret. ”I vinterhalvåret vil vi også tilbyde foredrag og kursusvirksomhed omkring sejlsport”, forklarer centerchef Thomas Capitani.

I danske sejlklubber er der netop tradition for, at elite og bredde går op og ned ad hinanden, og det er en af de væsentlige forklaringer på Danmarks internationale succes, vurderer Hans Skou: ”Det betyder, at vi har bredden som fundament for eliten. Det fantastiske er den erfaringsudveksling, der er mellem de to grupper. Vi har OL-vinderen, som til daglig går op ad en otteårig, der er begyndt at sejle optimistjolle. Det kommer der et spændende samarbejde ud af”.

Huset bruges også til konferencer og møder med afsæt i sejlsport eller naturen. Foto: Peter Brøgger Huset bruges også til konferencer og møder med afsæt i sejlsport eller naturen. Foto: Peter Brøgger

Der er gang i huset næsten 24/7, fortsætter Thomas Capitani: ”Fra morgenstunden er mange elitesejlere i gang med den fysiske træning. Nogle arbejder på deres både. Senere er de på vandet. Huset har plads til mange sideløbende aktiviteter. Derfor danner centeret også ramme om konferencer og møder, der tager afsæt i sejlsport eller naturen. Der er måske 5-600 mennesker igennem huset på en almindelig dag. Det skaber liv og energi”.

Velkommen til offentligheden
Det har været et stort ønske, at huset åbner sig mod offentligheden og er et aktiv for bydelen. Arkitekturen udnytter placeringen ud til en offentlig promenade, pointerer Christian Cold: ”Man får et godt indblik i, hvad folk arbejder med inde i bådehallerne. Bådene er jo fantastiske maskiner, og det er sjovt at se folk arbejde, der er specialiserede til fingerspidserne. Desuden har vi på sydsiden lavet en udvendig trappe op til den store terrasse. Herfra er der indblik til opholdsrum og kontorer, og man har udsyn over pladsen, som til store events er fuld af aktiviteter og spækket med mennesker”.

Centeret åbner sig mod offentligheden med bl.a. en stor terrasse med indblik til aktiviteterne. Foto: Peter Brøgger Centeret åbner sig mod offentligheden med bl.a. en stor terrasse med indblik til aktiviteterne. Foto: Peter Brøgger

Den københavnske tegnestue Entasis har tænkt sejlsportens danske model ind i byggeriet: ”Arkitekturen har som ambition at fremme de uformelle møder mellem de forskellige mennesker og aldersgrupper. Det skal være let at mødes, og det skal være let at se, hvad andre arbejder med. Derfor er huset relativt transparent”, fortæller arkitekt Christian Cold.

Sejlerudstyr giver i sig selv en eksplosion af farver. Derfor har Entasis arbejdet med et diskret farvevalg både ude og inde, fremhæver Christian Cold og beskriver husets to stemmer: ”Basgangen er råhuset i beton og en grå farvepalet, mens diskantmelodien bl.a. kommer brugerne i møde med små opholdssteder i træ, som er integrerede i vinduesåbningerne ud mod bugten”.

Også indenfor bringer trægulvene i endetræ de varme toner ind i kontorer og opholdslokaler. Ud over to store bådehaller, omklædning og faciliteter til fysisk træning indeholder huset kontorer værksteds-, klub- og mødelokaler samt loungeområder, køkkener og små værelser til overnatning.

Vækstlaget af unge
De unge er basen for talentudvikling, derfor er der særligt fokus på at få dem ud på vandet. Thomas Capitani uddyber: ”Sammen med sejlklubberne og Aarhus Kommune har vi etableret Den Blå Skole. Fra åbning i april og frem til sommerferien har vi alle hverdage haft en ny klasse hernede. Det er ambitionen, at Blå Skole også kommer til at køre om vinteren”.  

Der er særligt fokus på at få byens unge ud på vandet. Her overrækkes præmier for sejlads med optimistjolle. Foto: Peter Brøgger Der er særligt fokus på at få byens unge ud på vandet. Her overrækkes præmier for sejlads med optimistjolle. Foto: Peter Brøgger

”Vi kan høre, at det er vigtigt for mange, at der er kommet idrætsfaciliteter med unge mennesker, og at der sker noget ude på bugten. Hvis vi kan gøre dem interesseret i sejlads og sejlsport, vil det være et ekstra plus”, konkluderer Hans Skou.

Centeret får en international ilddåb, når det til august bliver epicenter for VM for alle olympiske bådklasser med omkring 1.500 sejlere og 1.100 både fra næsten 100 nationer.

Redaktionen afsluttet juli 2018

Tags

Byggeri og restaurering Sport Søfart