Visualisering: Reiulf Ramstad Arkitekter

Statens Museum for Kunst (SMK) er hele Danmarks nationalgalleri. Samlingen af kunstværker fra 1300-tallet og frem til i dag har indtil nu kun haft plads på nationalgalleriet i København. Men nu får SMK mulighed for at være fast til stede uden for hovedstaden. Doverodde Købmandsgårds tidligere kornmagasin skal ombygges til nye permanente udstillingsrammer til SMK.

Den visionære transformation vil gøre det nedlagte kornmagasin til et sted, hvor arkitekturen inviterer til at opleve alle typer værker fra SMK’s samling. I de nye rammer vil der i fremtiden kunne vises udstillinger skabt særligt til stedet, ligesom der vil være undervisning og kunstformidling af høj international standard til glæde for alle de besøgende.

Det er visionen, at nogle af de bedste værker fra SMK skal kunne opleves i et tæt samspil med stedets arkitektur, historie og det omgivende landskab. SMK Thy skal således blive en model for fremtiden, både hvad angår lokal forankring og kunstnerisk profil.

Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter

I efteråret 2021 blev der afholdt en arkitektkonkurrence i forbindelse med ombygning af Doverodde Købmandsgård. Vinderen blev arkitektfirmaet Reiulf Ramstad Arkitekter.

Reiulf Ramstad Arkitekter har præsenteret en ombygning, der med få, men præcise greb iscenesætter de karakteristiske, eksisterende bygninger og gør hele området til kulturens rum med tilføjelser som en ny ankomstbygning og nye indgangspartier.

Udover at danne rammerne for SMK Thy skal købmandsgården fortsat huse Thisted Kommunes natur- og friluftsvejledning. Med det nye byggeprojekt styrkes samspillet mellem de to institutioner, og der etableres et særligt område med blandt andet kajakhus, foreningslokale og serviceværksted.

Det nye SMK Thy forventes at stå klar i foråret 2024.

FAKTA

PROJEKT: Statens Museum for Kunst i Thy
ORGANISATION: Thisted Kommune og Statens Museum for Kunst
STED: Doverodde i Thy
PERIODE: 2021-2024
STØTTE: 37,5 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
ANDEN STØTTE: 1 mio. kr. Færchfonden, 100.000 kr. fra Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond. SMK Thy får fremover også driftsstøtte fra Staten, ligesom Thisted Kommune finansierer 14,8 mio. kroner af det samlede projekt i Doverodde.
SE MERE: SMK Thy, Thisted Kommune