Vikingeborgen Nonnebakken

Illustration: Erik Brandt Dam Arkitekter
En bevilling på 10 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og en bevilling på 3,7 millioner kroner fra Augustinus Fonden gør det nu muligt at formidle og synliggøre vikingernes ringborg Nonnebakken, som i dag ligger skjult under jorden midt i Odense. Med Odense Kommunes støtte på 12,4 millioner kroner oveni går projektet snart i gang.
Med projektet bliver dele af ringborgens vold markeret med brede bånd og planter mellem båndene. Markeringen bliver synlig flere steder i det centrale Odense. Der vil også blive lavet en stor model af ringborgen, og på Giersings Realskole får skolens elever og andre børn mulighed for at lege på en lille del af borgens genskabte forsvarsværk.
Projektet er et partnerskab mellem Odense Kommune som bygherre, Museum Odense og nutidens beboere på Nonnebakken, Odd Fellow Logen og Giersings Realskole.
Ringborgen Nonnebakken blev opført omkring år 980 e.Kr. af Harald Blåtand som en del af rigets forsvar og som en serie på i alt fem ringborge. Borgen er et beskyttet fortidsminde og blev sammen med de fire andre ringeborge –Aggersborg, Borgring, Fyrkat og Trelleborg – i september 2023 udpeget som UNESCO Verdensarv. Nonnebakken blev opført som en cirkelrund borg med en ydre diameter på 180 meter omgivet af en 9 meter bred voldgrav og en ca. 15 meter bred og op til 5-6 meter høj vold med træbeklædt front og bagside.
Synliggørelsen og formidlingen af Nonnebakken betyder blandt andet:
– To brede bånd af cortenstål markerer voldens inder- og yderside på Odd Fellow Logens plæne. Ringborgens oprindelige nord- og vestport markeres ved cortenstålsbeklædte åbninger i volden.
– En bronzemodel af Nonnebakken placeres i parken overfor ringborgen. Modellen viser borgen i sin helhed.
– Selve formidling af verdensarven vil blive udviklet af udstillingsdesignere, der findes via en konkurrence.
– Wayfinding, der sætter Nonnebakken i forbindelse med vikingeruten og byens andre vikinge-lokaliteter.
– Det er arkitekt Erik Brandt Dam, der har udformet projektet.
PROJEKT: Synliggørelse og formidling af vikingeborgen Nonnebakken som verdensarv
ORGANISATION: Odense Bys Museer v. Odense Kommune
BYGHERRER: Odense Kommune
PERIODE: 2025-2026
STØTTE: 10 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
ANDEN STØTTE: 3,7 mio. kr. fra Augustinus Fonden samt 12,4 mio. kr. fra Odense Kommune.
LÆS MERE: Museum Odense