Den nyopførte Ansgar Kirke i Ribe er et bud på, hvordan Danmarks første kirke fra 860 kan have set ud. Foto: Ribe VikingeCenter

Den nyopførte kirke set indefra. Foto: Ribe VikingeCenter

På nærmeste hold har publikum kunnet følge byggeriet. Foto: Ribe VikingeCenter

To vikingeskibe er også bygget i projektet og sejler nu i havneanlægget. Foto: Ribe VikingeCenter

Ribe VikingeCenter

I Ribe VikingeCenter er der blevet opført en rekonstrueret trækirke, et havneanlæg med fire huse samt bygget to vikingeskibe. Formålet er blandt andet at vise den store betydning, som handel og skibsfart på Ribe Å havde for byens vækst og kontakt med kristne handelsfolk og munke.

Det er Ribe VikingeCenters håndværkere og frivillige, som har opført Ansgar Kirke efter vikingetidens byggetraditioner, og selve byggeprocessen har været en del af centrets formidling, hvor publikum har kunnet følge med i konstruktionen. Forbilledet for kirken er Danmarks første kirke, der efter al sandsynlighed er opført i Ribe i år 860.

På trods af års søgen har det ikke været muligt at lokalisere vikingetidens havn ved Ribe å, og rekonstruktionen af havneanlægget bygger derfor på fund og forskning om havnen i vikingebyen Hedeby ved Slesvig. Man har derudover gjort brug af eksperimental arkæologi for at finde frem til, hvordan delene til moleanlægget skulle sames.

FAKTA:

PROJEKT: Opførelse af trækirke og havneanlæg, fire huse samt to vikingeskibe
STED: Ribe VikingeCenter
PERIODE: 2014-2018
BYGHERRE: Ribe VikingeCenter
STØRRELSE: Kirke 72 m2 og mole 402 m2
STØTTE: 10 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
SE MERE: Ribe VikingeCenter