Oplevelsescenter på Skamlingsbanken

Skamlingsbanken. Foto: Jens Peter Engedal

Det historiske forsamlingssted Skamlingsbanken mellem Kolding og Christiansfeld er blevet revitaliseret med et helt nyt oplevelsescenter. Et center som forener mennesker i alle aldre med et af Danmarks store nationale mindesmærker og det omkringliggende landskab.

Siden 1843 har Skamlingsbanken dannet ramme om store folkemøder og kulturelle arrangementer, hvor det danske sprog, demokrati og den danske kultur er blevet hyldet, og hvor vigtige emner har været sat på dagsordenen fra talerstolen. Lige fra den danske sag i Sønderjylland til kvinders valgret.

Det nye oplevelsescenter fungerer som en portal til Skamlingsbankens kuperede istidslandskab, som kan opleves via tre afmærkede vandrestier.
Oplevelsescentret rummer en café og udstilling. I udstillingen kan de besøgende på en helt ny digital måde blive introduceret til de kræfter, der har været med til at forme det smukke landskab og givet dets betydning for både naturen og stemmens kraft i Danmark.

Det er ambitionen, at det nye oplevelsescenter skal styrke Skamlingsbanken som nationalt samlingssted for mennesker på tværs af alder. Et sted med fokus på historien, debat, kulturoplevelser, naturværdier og landskabet omkring.

Fakta

Projekt: Oplevelsescenter på Skamlingsbanken
Organisation: Bag projektet står Skamlingsbankeselskabet, Fonden til opretholdelse af Klokkestabelen, Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsen samt Kolding Kommune.
Arkiteker: CEBRA Architecture
Støtte: 40 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden