Skamlingsbanken i Sønderjylland revitaliseres

Visualisering: CEBRA Architects Visualisering: CEBRA Architects

Det næsten 170 år gamle forsamlingssted Skamlingsbanken mellem Kolding og Christiansfeld skal revitaliseres og gøres til et attraktivt mødested for mennesker på tværs af alder.

Siden 1843 har stedet dannet ramme om store folkemøder og kulturelle arrangementer, hvor dansk sprog, kultur og demokrati er blevet hyldet, ikke mindst i forbindelse med Genforeningen i 1920 og ved afslutningen af Anden Verdenskrig. Skamlingsbanken rejser sig 113 meter over havets overflade og udgør et fantastisk udsigtspunkt med kig til Lillebælt og det omkringliggende kuperede landskab.     

Med revitaliseringen er det visionen at styrke Skamlingsbankens identitet og profilere stedet som nationalt mindesmærke. Målet er at skabe et markant samlingssted for mennesker i alle aldre med fokus på historien, kulturoplevelser, friluftsliv, naturværdier og landskabet omkring. 

Portalen til det nye samlingssted bliver et besøgscenter tegnet af CEBRA Architects. De første spadestik er netop taget til at grave en blødt kurvet bygning nænsomt ind i bakken under skamlingsstøtten, så det integreres i det smukke istidslandskab. Ud over servicefaciliteter vil besøgscenteret rumme café, udstilling og skoletjeneste og desuden udgøre det naturlige sted for besøgende at starte deres udforskning af landskabet, den omkringliggende natur og stedets historie.

Hele projektet, der også inkluderer etablering af 10 formidlings- og oplevelsesspots i landskabet, ventes at stå færdigt i 2020 i forbindelse med 100-året for Danmarks genforening.   

Bag projektet står Skamlingsbankeselskabet, Fonden til bevarelse af Klokkestabelen, Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsen samt Kolding Kommune.

A.P. Møller Fonden har støttet projektet med 40 mio. kr.