CLAY Keramikmuseum rykker op i international liga

Sikret udstillingssal på CLAY med udstillingsinstallationen the kiln. Foto: Ole Akhøj

Keramikmuseet CLAY set fra vandsiden. Foto: Visit Middelfart

Keramikmuseet CLAY på Fyn har gennemført en stor udvidelse af museet med en helt ny topsikret udstillingssal under jorden. Den nye udstillingssal er tegnet af arkitektfirmaet Kjær & Richter. Det er det samme arkitektfirma, der stod for den store udvidelse af museet i 2013-15. En udvidelse som har været forudsætning for den positive udvikling, som museet på kanten af Lillebælt står midt i.

Den nye udstillingssal blev indviet den 7. oktober 2023 overværet af H.M. Dronningen. I den nye udstillingssal kan publikum fra start opleve den verdenskendte keramiske kunstner, Edmund de Waal, gå i dialog med to unikke samlinger af Axel Saltos originale stentøj i udstillingen ’Playing with Fire: Edmund de Waal and Axel Salto’. Den prominente udstilling skal ifølge planen vandre videre fra Middelfart til andre væsentlige museer i både Norge, Skotland, Holland og England. Dermed skærpes kendskabet til både Axel Saltos keramik og til dansk keramik generelt.

Den nye udstillingssal er med til at fremtidssikre museet og give CLAY mulighed for at vise international keramik på højeste niveau, samtidig med at den unikke samling på CLAY Keramikmuseum kommer i spil på helt nye måder.

Den nye udstillingssal er realiseret med støtte fra A.P. Møller Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden og Knud Højgaards Fond.

Info om CLAY Keramikmuseums udvikling
I 2015 genåbnede keramikmuseet i Middelfart med en tilbygning under det nye navn: CLAY Keramikmuseum Danmark. Det første år tredoblede museet antallet af gæster, og siden har museet positioneret sig som et af de førende museer for keramisk kunst, kunsthåndværk og design i Europa.

Museets samling repræsenterer et enestående blik på dansk design-, kunst- og industrihistorie. Ved udvielsen indfrier CLAY museets ambition om at sætte international fokus på dansk keramikhistorie. Visionen indebærer en udvidelse af museet med en udstillingssal, der lever op til det sikkerhedsniveau, som kræves for at vise international keramik på højeste niveau.

A. P. Møller Fonden og Augustinus Fonden stod sammen med tre andre fonde bag udviklingen af det nye CLAY Keramikmuseum i 2013-15. Siden har de to fonde løbende støttet museet i relation til særudstillinger og andre tiltag.

FAKTA

PROJEKT: Underjordisk udstillingssal
ORGANISATION: CLAY Keramikmuseum
PERIODE: 2021-2023
STØTTE: 13,5 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
ANDEN STØTTE: 11,5 mio. kr. fra  Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, 8,5 mio. kr. fra Augustinus Fonden og 4,5 mio. kr. fra Knud Højgaards Fond.