Museum Ovartaci

Museum Ovartaci flytter ind i nye lokaler og fremtidssikrer museets unikke kunstsamling

Museum Ovartaci i Aarhus formidler kunst og viden om og af mennesker med psykiske lidelser. Siden museets stiftelse i 1975 og frem til 2018 havde det lokaler på Psykiatrisk Hospital i Risskov i Aarhus. Ved udgangen af 2021 flytter museet fra sine midlertidige lokaler til nye permanente lokaler i Skejby, der tidligere husede journalisthøjskolen. Det betyder samtidig en flytning af museets unikke samling på omtrent 9000 værker.

I de nye lokaler får museet 1.400 m2 til rådighed. Her skal laves fysiske og tekniske tilpasninger af bygningen, som skal klimasikre museets samling og sikre rammerne for nye, moderne udstillinger. Derudover skal der bygges en ny museumsbutik og café, værkstedsfaciliteter og magasiner. Det nye museum Ovartaci vil desuden skabe en række arbejdspladser for psykisk sårbare, som vil kunne komme i beskyttet job i museumscafeen og værkstederne.

Ovartaci (Louis Marcussen), som museet er navngivet efter, var selv indlagt på Risskov i 56 år. Ovartaci malede som patient et stort antal kunstværker. De nye udstillinger vil fokusere på psykiatriens historie og på Ovartaci som menneske og kunster. Derudover vil der være skiftende særudstillinger. De nye udstillinger udvikles i samarbejde med Den Gamle By og Moesgaard Museum.

Museet vil også tilbyde kreative værksteder, skoletjeneste, performanceaktiviteter og workshops.

Foto: Ovartaci Fritænkere

FAKTA

PROJEKT: Det nye Museum Ovartaci
ORGANISATION: Fonden Museum Ovartaci
STED: Århus
PERIODE: 2021-2022
STØRRELSE: 1400 m2
STØTTE: 5 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond
SE MERE: Museum Ovartaci