Klassiske transportcontainere er byggesten i det nye akademi. Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST Studio

By & Havn stiller en grund til rådighed i Nordhavn i 20 år. Foto: Ole Malling / By & Havn

Højt placerede vinduer vil sikre godt dagslys. Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST Studio

Mellem containerne giver dobbelt højde plads til højloftede atelierer. Visualisering: Arcgency

Akademiet kan bidrage til at skabe et kulturelt center i Nordhavn. Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST Studio

Containerakademiet

Containerakademiet er opførelsen af 30 containeratelier i Nordhavn til unge, talentfulde kunstnere som hjælp til at starte deres karriere op. Professor og kunstner Bjørn Nørgaard står bag projektet.

Ateliererne opføres i brugte containere, som skaber et bæredygtigt byggeriet med fleksible og anvendelige rum. Containerne bliver stablet og tilpasset med store vinduespartier, så der skabes højloftede atelier med godt lysindfald. Derudover vil der blive opført træ- og metalværksteder, som kunstnerne kan bruge.

Fællesskabet kommer til at rumme 30 atelierer eller værksteder og desuden bl.a. udstillingsrum og udendørs arbejdsplads. Diagram: Arcgency

Centralt for Containerakademiet er det arbejdende fællesskab og samtalen mellem kunstnerne, samt udveksling af erfaringer og idéer. I mødet med ligesindede vil kunstnerne udfordre hinandens kunstneriske udtryksformer og derved fremme og udvikle hinanden og kunstens potentiale. På sigt skal akademiet afholde arrangementer og udstillinger, som er tilgængelige for offentligheden.

Efter planen rykker det første hold kunstnere ind efter sommeren 2023. Der bliver fortrinsvis tildelt ophold til danske kunstnere, men nordiske og europæiske kunstnere kan også søge om at få tildelt en atelierplads. En atelierplads tildeles 2-4 år ad gangen til en overskuelig husleje.

FAKTA

PROJEKT: Etablering af Containerakademiet
STED: Den københavnske bydel Nordhavn
PERIODE: 2021-2041
STØRRELSE: 1.480 m2
INITATIVTAGER: Billedhugger og professor Bjørn Nørgaard
STØTTE: 6 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
ANDEN STØTTE: 5 mio. kr. fra Det Obelske Familiefond og 4 mio. kr. fra Augustinus Fonden