Udstillingen giver en bred introduktion til Wegners omfattende stoleproduktion, der også tæller mindre kendte modeller. Foto: Jens Lindhe

På øverste dæk har man et 360° vue ud over det vidtstrakte marsklandskab mod syd og Tønder bykerne mod nord. Foto: Jens Lindhe

En samling af Wegners bedste stole er udstillet i Tønder Vandtårn. Foto: Jens Lindhe

Tønder Vandtårn åbnede som Wegner-museum i 1995. Foto: Jens Lindhe

Wegners møbeltårn

Danmark har en stolt kunsthåndværk- og designtradition, der går tilbage til begyndelsen af det 20. århundrede. I mange år var det porcelæn, keramik og tekstiler, der havde den største gennemslagskraft. Men op igennem 1940’erne begyndte møbeldesignerne at skille sig ud og 1950’erne blev det store gennembrudsårti, ikke mindst for Hans J. Wegner (1914-2007).

Hans J. Wegner er født og udlært som snedker i Tønder. Wegners møbler fik stor national, men især international succes. Han er et designikon, hvis møbler den dag i dag stadig er elsket i flere generationer i hele verden, og interessen for hans tilgang til design, funktionaliteten, den æstetiske og konstruktionsmæssige holdbarhed er kun vokset gennem årene.

I 1995 åbnede Tønder Vandtårn som museum for den berømte møbelarkitekt. I Vandtårnet kan besøgende opleve og afprøve de 37 stole, som Wegner skænkede til museet og som han mente repræsenterede hans design. Øverste dæk i Vandtårnet er indrettet med et specialdesignet rundt bord tegnet af Hans J. Wegner og hans datter Marianne Wegner Sørensen sammen med 25 eksemplarer af Wegners ’The Chair’. Rummet fungerer som udkigstårn til det vidtstrakte marsklandskab og Tønder bykerne, men udlejes også til forskellige arrangementer.

Udstillingen i Vandtårnet giver også en introduktion til Wegners baggrund, liv og inspirationskilder.

Tønder Vandtårn er en del af Kunstmuseet i Tønder og Kulturhistorie Tønder, som begge er afdelinger af Museum Sønderjylland.

FAKTA

PROJEKT: Indretning af Wegnermuseum i Tønder Vandtårn
STED:  Museum Sønderjylland, Kulturhistorie Tønder & Kunstmuseet i Tønder
PERIODE: 1995-1999
ANTAL: ca. 40 stole, tegnet af arkitekten Hans J. Wegner 1944-1989
STØTTE: 11 mio. kr. fra A.P. Møller  Fonden
SE MERE:  Museum Sønderjylland