FÆRØSK ARKIVGULD

Digitalisering af gamle tv-bånd sikrer færøsk kulturarv for eftertiden

En del digitaliserede udsendelser kan allerede ses på nettet. F.eks. "Soleiðis liva tey enn" fra 1987, hvor en reporter taler med indbyggerne i en bygd om fåretransport med båd, kartning af uld m.m. Foto: KVF.fo En del digitaliserede udsendelser kan allerede ses på nettet. F.eks. "Soleiðis liva tey enn" fra 1987, hvor en reporter taler med indbyggerne i en bygd om fåretransport med båd, kartning af uld m.m. Foto: KVF.fo

Tv-arkiver gemmer på en del af samfundets fælles hukommelse og historie. De indeholder vigtig viden, sætter gang i erindringer og kan give nye generationer en indsigt i svundne tider. Det gælder også de tusindvis af udsendelser, som Kringvarp Føroya, Færøernes TV og Radio, opbevarer i sit arkiv. Men den unikke kulturarv, der ligger på over 13.000 gamle analoge tv-bånd, er truet, fordi holdbarheden er begrænset, og der ikke længere produceres videoafspillere. Derfor har det færøske Lagting og Kringvarp Føroya med støtte fra A.P. Møller Fonden på 5 mio. kr. igangsat et stort digitaliseringsprojekt, som skal sikre materialet, der er optaget fra 1984, hvor tv-produktionen startede, og frem til indførelsen af digital teknologi.

Meget viden om musiklivet er kun gemt og dokumenteret i de gamle udsendelser.

Siden projektstart er en mindre del af programmerne blevet digitaliseret. Nogle af dem kan allerede ses på nettet. Projektet skal nemlig også give offentligheden onlineadgang til alle udsendelser, når det er afsluttet i 2021, forklarer projektleder Mass Hoydal fra Kringvarp Føroya. Han uddyber med et eksempel på, hvad det er, arkivudsendelser kan:

"Frem til starten af 1980'erne havde vi stadig et samfund, hvor man var mere afhængige af vejr og vind, end vi er i dag. Det påvirkede hverdagen og kulturen. Det har vi dokumenteret i arkivet. Vi har f.eks. optagelser af livet på småøer og i bygder, der lå meget isolerede. Nu har bedre transportmuligheder og internet skabt store forandringer overalt på øerne. Måske er det tidsmæssigt set ikke så længe siden, men det er en tid og livsstil, som er forsvundet".

Projektet hedder SavnsGull, sammensat af ordene for museum/samling og guld. Kan du fremhæve nogle eksempler på guld fra arkivet?
"Før 1984 var musikoptagelser og musiklivet ikke prioriteret højt i radioen. Men tv begyndte meget hurtigt at sende fra musikbegivenheder, f.eks. en jazz-, folke- og bluesfestival og den færøske udgave af Melodi Grand Prix. Det har støttet musikkulturen. Man kan i arkivet følge fremvæksten af et blomstrende musikliv og en kolossal udvikling i kvaliteten. Meget viden om musiklivet er kun gemt og dokumenteret i de gamle udsendelser.

På de ældste optagelser når vi også lige at få en snert af gamle fiskeri- og fangstmetoder, f.eks. grindefangst. Det er jo vigtig dokumentation. Der dyrkes heller ikke korn på Færøerne mere. Men vi har en film fra 1986, hvor ældre folk viste, hvordan man havde gjort. I dag har vi bryggerier på Færøerne. Måske ville det være spændende for dem at brygge øl baseret på lokalt produceret korn, og så kan de jo se, hvordan man har gjort".

Der bor omkring 50.000 mennesker på Færøerne. Mange af dem, der har medvirket i tv, er dermed nogle, man kender. Har du selv haft en ahaoplevelse?
"En dag sad min kone og så noget om en spejderlejr på SavnsGull-sitet. Pludselig stod jeg der midt på skærmen. Hun kaldte på mig og vores to drenge, så vi kunne se med. Det viste sig, at min far og farmor også var med i udsendelsen. På den måde får tv-arkivet stor personlig værdi for brugeren".

Hvordan skaber I opmærksomhed og opbakning til projektet?
"I starten af projektet lavede vi små præsentationsfilm med kendte færinger, der havde valgt et klip ud og fortalte, hvorfor det betød noget for dem. En af mine yndlingsoptagelser er med lagmand Aksel V. Johannesen, der meget levende fortæller om dengang, han i 1990 på direkte tv fulgte Færøernes første kvalifikationskamp til EM i fodbold. En kamp som Færøerne vandt 1-0 over Østrig.

Vores slogan er, at arkivet skal komme til folk, dér hvor de er, og når de har brug for det. Derfor bruger vi Facebook, radio, tv og Kringvarp Føroyas website til at fortælle om projektet. Vi tager også rundt på øerne for at præsentere SavnsGull, ligesom vi sidste år havde en stand på Folkemødet i Torshavn. Vi prøver også at bidrage med arkivklip i f.eks. morgen-tv, som viser historiske vinkler på aktuelle emner i det færøske samfund. Ikke for at være politiske men for at vise, at vi har materiale, der også har værdi i den sammenhæng. Vi oplever, at der kommer flere og flere forespørgsler fra folk, der er interesserede i projektet, eller som spørger, om vi kan lægge bestemte udsendelser på nettet. Også rettighedshaverne og deres organisationer er positive. Det er væsentligt, når vi skal indgå aftaler med dem om offentliggørelsen på nettet".

Udsendelserne er jo på færøsk. Har I planer om at tekste dem, så danskere og andre, der er interesserede i Færøerne, kan kigge med?
"Min drøm er, at man med en app på mobiltelefonen kan få forslag til udsendelser om det sted, du befinder dig. I den forbindelse forestiller jeg mig, at der kunne være undertekster, eller at man kunne høre et engelsk resume. Der er en markant stigning i antallet af turister. En app kan være SavnsGulls bidrag til turismen på Færøerne".

Hvordan kommer brugerne til at kunne søge i onlinearkivet?
"Vi har gode metadata, fordi tv-folkene altid har beskrevet indholdet. Indtil videre bruger vi de samme principper som Google til at lave søgemuligheder med. Men vi kigger også på et program, "Speech Search", som man via lydsporet kan benytte til at søge på de ord, der bliver sagt i programmerne. Teknologien er ikke fuldt udviklet, men til sin tid bliver det et godt supplement", slutter Mass Hoydal.

Flere fakta:

Kringvarp Føroya digitaliserer løbende arkivmateriale, der skal indgå i nyproduktioner, f.eks. tv-nyhederne. Men hovedparten af materialet bliver digitaliseret i Belgien.

Digitalisering af tv-arkivet er en del af et samlet projekt, som også omfatter digitalisering af over 26.000 radiobånd og ½ mio. nyheder m.m. gemt på papir. Denne del er finansieret via den færøske finanslov, og materialet bliver også tilgængeliggjort online.

Redaktionen afsluttet april 2017 

Tags

Formidling Historie/Kulturhistorie Kultur