Kongegaarden er et sjældent eksempel på monumentalt rokokobyggeri i provinsen. Foto: Thomas Nielsen

Ornamenter på facaden er genskabt ved hjælp af 3D-teknologi. Foto: Thomas Nielsen

Indenfor er rummenes forløb og størrelse stort set som i det oprindelige gæstgiveri. Foto: Thomas Nielsen

En koncertsal med plads til 100 mennesker er indrettet på første sal. Foto: Thomas Nielsen

Kongegaarden i Korsør

Gæstgiveriet Kongegaarden i Korsør er blevet renoveret og det historiske og arkitektoniske vigtige monument står igen i god stand.

Husets statelige granittrapper, taget, kviste og skorstene har været omfattet af den nye renovering. Det samme gælder facade og udsmykning. Blandt andet er dele af ornamenterne genskabt ved hjælp af 3D-teknologi. Som noget nyt er der monteret udspyer i kobber. De leder nu regnvand fra taget og et stykke ud på gaden, så vandet ikke løber ned ad muren. Løsningen forebygger fugtskader og er valgt, fordi der ikke må opsættes tagrender på en fredet bygning, hvis det ikke er stilhistorisk korrekt. Indenfor er der nymalet med respekt for de mange historiske spor af vægmalerier, der især stammer fra tiden omkring år 1900.

I dag er huset et populært center for kunst og musik. Korsør Kunstforening står for ni udstillinger om året, og i husets kælderplan kan publikum gå på opdagelse i et udsnit af værker af kunstneren Harald Isenstein (1898-1980). Hvert år arrangerer Korsør Koncerterne koncerter inden for jazz og det klassiske repertoire i husets koncertsal, der har plads til 100 mennesker. Huset rummer også to legatboliger.

FAKTA 

PROJEKT: Restaurering af bygning
STED: Kongegaarden, Regionalt center for kunst og musik, Korsør
PERIODE: 2016-2017
BYGHERRE: Kongegaards Fonden
ARKITEKT: Berings Tegnestue ApS
AREAL: 2.000 m2
STØTTE: 1,28 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
ANDEN STØTTE: Slagelse Kommunes Kulturarvspulje og Kulturstyrelsen