Danske Sal har hidtil fungeret som arkiv, men åbnes i 2024 for publikum efter en gennemgribende renovering. Foto: Det Kgl. Bibliotek

Gulvet i atriet bliver oplevelsesrum med plads til arrangementer. Rendering: Maali & Lalanda

Snit af Holmbygningen med Danske Sal til venstre. Tegning: Maali & Lalanda

I Vestfløjen mod Tøjhuset bliver plads til tiltrængte studiepladser. Tegning: Maali & Lalanda

En let stålkonstruktion med balkoner omkranser det centrale atrium. Foto: Det Kgl. Bibliotek

Det Kongelige Bibliotek - Danske Sal

I Det Kongelige Biblioteks historiske Holmbygning fra 1906 med facade ud mod Bibliotekshaven bliver Danske Sal renoveret og åbnes for publikum i 2024. Danske Sal som hidtil ikke har været åben for publikum, er noget ganske særligt. Salen består af et centralt atrium bestående af fire etager med balkoner ud til atriet og dæk af støbejernsriste, som de mange bogfyldte reoler er placeret på. En spinkel vindeltrappe snor sig op gennem etagerne, og store vinduespartier giver udsigt til Bibliotekshaven.

Renoveringen af Danske Sal øger publikumsarealet med ca. 1.700 m2 og giver omkring 60 nye, fleksible studiepladser i gallerigangene mod Bibliotekshaven. Samtidig vil gulvet i atriet fungere som kulturelt oplevelsesrum og byde på udstillinger eller arrangementer med forfattere og forskere.

Transformationen af Danske Sal er starten på en større revitalisering af hele Holmbygningen, der skal skabe bedre balance mellem bibliotekets to bygninger.

FAKTA

PROJEKT: Renovering af Danske Sal
STED: Det Kongelige Bibliotek, København
PERIODE: 2020-2024
ARKITEKT: Frank Maali og Gemma Lalanda A/S 
BYGHERRE: Det Kongelige Bibliotek, Slots- og Kulturstyrelsen
STØRRELSE: 1.750 m2
STØTTE: 43,4 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
SE MERE: Det Kgl. Bibliotek