Botanisk Have

Ikonisk plantesamling i Botanisk Have reddet

Rhododendronsamlingen i Botanisk Have består af uvurderlige planter. Foto: Annie Spratt

I Botanisk Have findes der i dag cirka 440 levende rhododendronplanter fordelt på omkring 200 arter. Heraf er cirka 40 på IUCN “Redlist of Rhododendrons” – en international liste over truede arter.

Da havens nuværende rhododendronbed blev anlagt i år 2000, skete det med en uheldig blanding af sphagnum og barkflis. Desværre gav netop denne blanding optimale betingelser for ødelæggende svampeangreb. I dag 21 år efter at bedet blev anlagt, er konsekvensen voldsomme svampeangreb i sommerhalvåret som resulterer i døde eller visnende rhododendron. Flere uvurderlige planter er allerede gået til.

For at redde rhododendronbedet skal det graves op og genplantes et nyt sted, hvor jorden er forberedt til disse planter. A.P. Møller Fonden har netop givet en bevilling på 4,7 mio. kr. til flytningen af hele den unikke rhododenronsamling.

Bevillingen fra A.P. Møller Fonden skal foruden flytningen af havens rhododendronbed også gå til moderne skiltning, hvor de besøgende får mulighed for at få viden om de sjældne planter, deres historie og naturlige kredsløb.

Det nye rhododendronbed forventes at stå klart i løbet af 2023.

Det er ikke første gang, Botanisk Have modtager en bevilling fra A.P. Møller Fonden. I 2009 bevilgede Fonden 17 mio. kr. til istandsættelsen og fornyelsen af haven. Læs mere om projektet.

Tags

FAKTA

PROJEKT: Flytning af rhododendronbed og moderne skiltning
ORGANISATION: Statens Naturhistoriske Museum
STED: Botanisk Have, København
PERIODE: 2022
STØTTE: 4,7 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
LÆS MERE: Pressemeddelelse