The New Nordic Lexicon

Hvad gemmer sig bag begreber som ’flyskam’, ’folket’, ’MeToo’ og ’business vikings’ i en nordisk sammenhæng? Hvad betyder ‘dugnad’, ‘sisu’ og ‘mys’? Og hvilken relevans har de i samfundet? Hvordan præger stereotyper og klichéer, hvordan vi beskriver og opfatter Norden?

The New Nordic Lexicon, som er skrevet primært af forskere fra hele Norden, vil besvare disse og andre vigtige spørgsmål om de nordiske samfunds, historie og kultur.

I arbejdet med the New Nordic Lexicon skal eksperter og studerende sammen nå frem til en forskningsbaseret diskussion af samfundet. Det nye nordiske leksikon vil bestå af mere end 50 nordiske termer og begreber på engelsk og en række nordiske sprog. Studerende i alderen 16-25 år og forskere fra hele Norden vil være med til at vælge, hvilke termer og begreber der kommer med. Deres diskussioner bliver delt gennem film og podcasts. Leksikonet lanceres i 2023.

Projektet er en del af A.P. Møller Fondens nordiske temaindkaldelse 2021.

FAKTA
PROJEKT: The New Nordic Lexicon
STED: Danmark, Finland, Sverige og Norge samt online.
ORGANISATION: Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet. Samarbejdspartnere er blandt andet ReNEW (Reimagining Norden in an Evolving World), Hensingfors Universitet, Södertörn Universitet og Oslo Universitet.
PERIODE: 2022-2023
STØTTE: 1,5 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
LÆS MERE: nordics.info