Tønder Kirkeplads

Omkring Tønders Kristkirke er den smukt komponerede kirkeplads renoveret med respekt for dens særlige historie og atmosfære. Foto: Mogens Gabs

Tønder Kristkirke fra 1592 er omgivet af en smuk komponeret kirkeplads med pikstensbelægning, gangstier i rødlige teglsten og to store lindetræer. Forskellige historiske bygninger såsom den gamle latinskole og præstebolig omkranser pladsen.

En renovering i slutningen af 1940’erne resulterede i utidssvarende gangstier med begrænset tilgængelighed samt fugtskader i kirkens fundament på grund af afvandingsproblemer fra pladsen.

Med en bevilling fra A.P. Møller Fonden i 2017 blev pladsen renoveret og moderniseret. Renoveringen er foretaget med respekt for kirkepladsens særlige historie. Kirkens fundament er blevet behandlet og et nyt dræningssystem er blevet anlagt på pladsen. Alle pladsens stier har fået ny belægning, og på de resterende områder har man genbrugt pikstenene fra den tidligere belægning. Tilgængeligheden er blevet øget, så alle kan bevæge sig rundt på pladsen og ud til byens øvrige gangstier.

Kirkepladsen har desuden fået gadebelysning i form af Wegner Lygten, designet af verdensberømte Hans J. Wegner, som blev født i Tønder, og hans datter Marianne Wegner.

Tags

Grænselandet Kunst og kultur