Udvikling af Frederiksværks bymidte. Foto: Jens Lindhe

Udvikling af Frederiksværks bymidte. Foto: Jens Lindhe

Udvikling af Frederiksværks bymidte. Foto: Jens Lindhe

Udvikling af Frederiksværks bymidte. Foto: Jens Lindhe

Frederiksværk har en 250 års stolt militær- og industrihistorie. Byen er udpeget som et af Danmarks 25 væsentligste industriminder, og er grundlagt i 1758 som fabriksby for landets første industrier, generalmajor Classens krudtværk og kanonstøberi.

Med byudviklingsprojektet Stålsat By er det ambitionen at skabe nye inddragende og involverende byrum i Frederiksværk, der på én gang spejler byens særlige kulturarvshistorie, og samtidig tilfører byen nye mødesteder, bevægelsesmuligheder og bedre rammer for et aktivt handelsliv. Samtidig er forhåbningen, at projektet kan tiltrække nye og yngre borgere til byen.

Transformationen af Frederiksværk bymidte indebærer blandt andet anlæggelse af nye broer, kanalkanter og nye pladser.

Som led i projekt Stålsat By har A.P. Møller Fonden bevilget 16,8 mio. kroner til udvikling af Nordtorvet og Krudtværket i Frederiksværks historiske bymidte. Det er ambitionen at skabe en bedre sammenhæng mellem bymidten og Krudtværksområdet, og samtidig forbedre muligheden for at opleve historien i Krudtværket – både for de nuværende brugere af området og til at tiltrække flere turister. Udviklingen af Nordtorvet indebærer blandt andet en bred vandtrappe på torvet.

Restaureringen af Krudtværket samt udviklingen af Nordtorvet og Krudtværksområdet vil bidrage til at skabe et nyt, levende og rekreativt byrum, der fremhæver byens fortid og enestående kulturarv.

Nordtorvet og Krudtværket stod færdig i efteråret 2022.

FAKTA

PROJEKT: Restaurering af krudtværk og udvikling af bymidte
STED: Frederiksværk
PERIODE: 2019-2022
BYGHERRE: Frederiksværk Kommune
AREAL: 10.000 m2
STØTTE: 16,8 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
SAMLET PROJEKTSUM: 23 mio. kr.