I Naturkraft er formidling og forståelse i højsædet, her en vesterhavsbølge. Foto: Naturkraft

Store kugleformede rum er ramme om udstillingerne. Foto: Naturkraft

Naturkraft vil inspirere til en mere bæredygtig adfærd. Foto: Naturkraft

Naturkraft består af en kæmpe ringvold med referencer til gamle vikingeanlæg. En sti løber ovenpå volden. Foto: Naturkraft

Det nye oplevelsesunivers Naturkraft er en ”kærlighedserklæring til naturen”, der indbyder besøgende til at udforske, mærke og forstå naturkræfterne.

Naturkraft ligger ved den jyske vestkyst og består af en kæmpe ringvold, som er en kulturhistorisk reference til de gamle vikingeanlæg. Hen over volden løber en over 600 meter lang sti, og i det store område, som volden omkranser, kan man finde et varieret landskab med blandt andet stiforløb, bakker, vandkredsløb og mange klynger af beplantninger.

I selve ringvolden er der blevet indbygget et stort indendørsområde, som huser publikumsfaciliteter og tre store kugleformede formidlingsrum. Der bliver i høj grad lagt vægt på det fysiske møde mellem mennesker og natur men også mennesker imellem og den sociale dimension af oplevelsesuniverset.

Forud for anlæggelsen af Naturkraft er det med hjælp fra naturvidenskabelige formidlere blevet undersøgt, hvordan forskellige typer af aktiviteter kan anspore til fordybelse, samarbejde og læring for alle aldersgrupper. Desuden vil et ph.d.-projekt undersøge, om det med oplevelsescentret er muligt at inspirere til adfærdsændring i en bæredygtig retning.

FAKTA

PROJEKT: Etablering af oplevelsesunivers omkring naturkræfter
STED: Ringkøbing
PERIODE: 2018-2020
BYGHERRE: Ejendomsfonden Naturkraft
ARKITEKT: Thøgersen & Stouby ApS og A/S Hune & Elkjær
LANDSKABSARKITEKT: SLA
SAMLET PROJEKTAREAL: 50 hektar
BYGNINGSAREAL: 5.500 m2
STØTTE: 100 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
ANDEN STØTTE: Ringkøbing-Skjern Kommune, TrygFonden, Villum Fonden, Augustinus Fonden, Færchfonden, Vestas, Beckett-Fonden m.fl.