Stevns Klint Besøgscenter

Nu skal den særlige geologi formidles i et oplevelsescenter. Visualisering: Praksis Arkitekter
Nyt oplevelsescenter på Stevns Klint. Visualisering: Praksis Arkitekter
Indefra centret får gæsterne en storslået udsigt over landskab og hav. Visualisering: Praksis Arkitekter
Centret bliver bygget ind i kalkvæggen. Visualisering: Praksis Arkitekter

Går man langs klinterne ved Stevns Klint, bliver man ydmyg over for de vældige kræfter, der gennem millioner af år har formet området. I 2014 blev Stevns Klint optaget på UNESCOs fornemme liste over verdensarv, fordi det er det bedste sted i verden at se sporene fra den asteroide, der for 66 millioner år siden var medvirkende til at mere end 50 procent af alt liv på Jorden uddøde, heriblandt dinosaurerne.

Nu skal et helt nyt besøgscenter opføres i det nedlagte Boesdal Kalkbrud og danne rammen om fortællingen om livets udvikling før, under og efter asteroidenedslaget. Formålet med Stevns Klint Besøgscenter er at støtte og sikre den fremtidige udvikling og formidling af Stevns Klint som UNESCO Verdensarv med det formål at formidle stedets natur- og kulturhistoriske spor og virke som portal til Stevns Klints øvrige attraktioner og almennyttige seværdigheder.

Det nye besøgscenter, som er tegnet af Praksis Arkitekter, bliver bygget ind i kalkvæggen, så besøgende bevæger sig ind i kalken og ind i den dybe geologiske tid. Placeringen byder desuden på en storslået udsigt over det varierede landskab og havet. Adgangen til besøgscenteret bliver udformet som en nedstigning gennem klintens geologiske lag, og selve besøgscenterets facade vil være af kalksten. En arkitektonisk udformning, der vil styrke formidlingen af Stevns Klints særlige geologi, når centeret står færdigt.

Partnerskaber skal understøtte bæredygtig turisme
Bæredygtig turisme er en hjørnesten i udviklingen af UNESCO-verdensarvsområderne. Det betyder i praksis, at man skal passe på verdensarven, passe på lokalbefolkningen og sørge for, at der bliver tjent penge til lokalområdet. I den forbindelse har man skabt et partnerprogram med lokale virksomheder, som gerne vil være en del af udviklingen af området, når det nye besøgscenter bliver en realitet.

Tags

Byggeri og restaurering Klima og miljø Kunst og kultur Landskab