Den Gamle Bys moderne by

Forsikringbutik Aug. Borgen er genskabt som facadebutik. Foto: Den Gamle By
Huset er en rekonstruktion af en ejendom, som blev revet ned i 1970. Foto: Den Gamle By
Den nye bydel. Foto: Den Gamle By
I ejendommen er der blandt andet blevet genskabt en ostehandler. Foto: Den Gamle By

Midt i Den Gamle By i Aarhus findes der nu et moderne bykvarter. Her kan de besøgende både møde hverdagen, som den formede sig i danske byer i 1974 og 2014, og følge den store fortælling om velfærdssamfundet, kønnenes ligestilling, de første gæstearbejdere osv., der skabte tilværelsens rammer.

Den moderne bydel rummer ikke bare et autentisk gademiljø stykket sammen af forskellige ejendomme fra byer rundt omkring i Danmark, men også eksempler på lejligheder, butikker og værksteder fra en ikke så fjern fortid.

Fondens engagement i udviklingen af den moderne bydel i Den Gamle By er langvarigt. Den første etape til 161 mio. kroner blev indviet i 2014 og 2. etape i form af en bevilling på 135 mio. kroner blev doneret i 2017.

Flertallet af Den Gamle Bys bygninger er originale huse, der var nedrivningsdømte på grund af nedslidning eller lå i vejen for byfornyelser der, hvor de stod opført. Men i den moderne 1974-bydel har museet været nødt til at rekonstruere nogle af husene, enten fordi forbillederne stadig udfylder deres roller i bedste velgående, eller fordi de for længst er revet ned.

Den Gamle By får også en ny hovedindgang, så hele byen flytter tættere på Aarhus og som tilbyder bedre faciliteter til publikum og lettere adgang for handicappede.

I 2021 donerede Fonden også 1,9 mio. kroner til at revitalisere Museet for Dansk Bladtegning i forbindelse med, at samlingen flytter fra Det Kongelige Bibliotek til Anton Rosens cirkulære pavillon midt i Den Gamle By.

Tags

Byggeri og restaurering Kunst og kultur