Det nye H.C. Andersens Hus

Det nye H.C. Andersens Hus. Foto: Lærke Beck Johansen

H.C. Andersen er en af Danmarks største og mest folkekære digtere. Hans forfatterskab er helt igennem dansk, og samtidig er hans fortællinger kendt og elsket overalt i verden. De er oversat til mere end 160 sprog.

Siden 1908 har Odense haft et biografisk museum, H.C. Andersens Hus, tilegnet den store forfatter og med hans ydmyge fødehjem i byens historiske kvarter som hjørnesten.

I sommeren 2021 kunne Odense Bys Museer åbne dørene til byens nye vartegn, H.C. Andersens Hus. Det nyopførte museum danner rammerne om den verdenskendte forfatters eventyrlige univers. Det nye hus er tegnet af den japanske arkitekt Kengo Kuma, hvor H.C. Andersens fantastiske fortællinger er selve fundamentet for museet med inspiration fra den danske bindningsværktradition. Huset spiller tæt sammen med den ambitiøse byudvikling af byens centrum.

Det nye H.C. Andersens Hus er tænkt som en samlet kunstnerisk totaloplevelse af landskab, arkitektur og nyeste udstillingsdesign, der tilbyder nye perspektiver på den folkekære og verdenskendte forfatter. Og huset insisterer på, at H.C. Andersens tanker og eventyr er lige så levende og gyldige i dag som i 1800-tallet, da de blev skabt.

Museets udstilling rumliggør oplevelsen af H.C. Andersens litterære og flertydige univers og iscenesætter et kunstnerisk rum, hvor arkitekturen, moderne teknologier og scenografiske greb hele tiden skaber nye møder mellem den besøgende og Andersens eventyr.

Museet rummer et eventyrhus, et børnehus og et underjordisk museum, der fletter sig sammen med den omkringliggende magiske have med buede hække i forskellige højder, buske, træer og blomster.

FAKTA

PROJEKT: H.C. Andersens Hus
PERIODE: 2017-2021
AREAL: 5.600 m2, hvoraf 2.500 m2 er udstillingsareal
ARKITEKT OG TOTALRÅDGIVER: Kengo Kuma & Associates
INDHOLDSKONCEPT: Event Communications, London
LANDSKABSARKITEKT: MASU Planning
UNDERRÅDGIVER ARKITEKTUR: Cornelius Vöge (2015-2019), C & W Arkitekter (2019-2021)
UNDERRÅDGIVER INGENIØR: Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma
BYGHERRE: Odense Kommune
STØTTE: 258 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
ANDEN STØTTE: 27 mio. kr. fra Augustinus Fonden, 4 mio. kr. fra Knud Højgaards Fond og 4,7 mio. kr. fra Nordea-fonden. Restfinansiering: Odense Kommune og Odense Bys Museer.
SE MERE: Odense Bys Museer